Audeze slušalice

Audeze slušalice

Audeze je američki proizvođač high-end audio opreme koji isporučuje najprecizniji zvuk u slušalicama koji je u ovom trenutku moguće reproducirati. Osim toga, njihov top model LCD-3 proglašen je i najboljim slušalicama na svijetu.

 

Iako ne sumnjamo da će ove slušalice na prvu osvojiti apsolutno svakoga, važno je napomenuti kako one definitivno nisu namjenjene za ljubitelje glazbe u pokretu. Audeze su slušalice koje zahtjevaju odgovarajuće pojačalo, ugodnu fotelju i bocu omiljenog pića.

Planar-Magnetic tehnologija korištena u Audeze slušalicama u potpunosti je drugačija od standardnih zvučnih jedinica, a sastoji se od magnetskih dijafragmi. Ukratko, u tom ustroju na tanku ravnu površinu instalirana je titrajna zavojnica (voice coil) kroz koju prolazi struja i koja uz pomoć sa strane postavljenih magneta proizvodi zvuk. Više o ovoj revolucionarnoj tehnologiji možete saznati u donjoj video prezentaciji ili na Audeze web stranici.

 

 

 

Audeze je tvrtka utemeljena 2009. godine u Las Vegasu a nihov prvi proizvod bile su LCD-2 slušalice, high-end proizvod koji je sa svojom Planar-Magnetic tehnologijom bio iznenađenje godine.

Nakon dvije godine i sitnih promjena, inženjeri Audezea odlučili su se na krupniji zahvat, odnosno opširniju nadogradnju drivera slušalica koja se temelji na korištenju tanje i bolje iskoristive membrane dok su vanjske dimenzije i dizajn ostali isti.

Karakter zvuka kod tog poboljšanog modela LCD-2 je također ostao isti, ali se napominje kako je bas područje zategnutije, ali još više produbljeno (tvrtka tvrdi kako ide do zaista niskih 5 Hz što je prilično ispod onog što ljudsko uho registrira), srednjotonsko područje je "glatkije" i transparentnije, dok su visoki tonovi detaljniji i mnogo izraženiji. Ovo posljednje je važno, jer je osnovni model od mnogih korisnika ocijenjen kao "tamniji u odnosu na vrhunsku klasu slušalica drugih proizvođača.

Zadnje promjene napravljene su ove godine, kada je na sve modele dodano tzv. Fazor nadogradnje (metalna konstrukcija koja pomaže u pravilnijem gibanju zvučnih valova) čiji rezultat je još bolji bas odaziv, širi frekvencijski raspon i čujno bolja zvučna pozornica.

Inače sve Audeze slušalice imaju vrlo izražen i iznimno dobro kontroliran bas, što je neuobičajeno za otvoreni tip slušalica, koji odlikuje čak 3 od ukupno 4 modela iz njihove ponude. Uz sve modele se preporučuje korištenje pojačala, iako se reference model LCD-X i zatvoreni high-performance model LCD-XC mogu pohvaliti i visokom efikasnošću što znači da će dobro zvučati i na uređajima koji nemaju dodatno napajanje (mp3 playeri, mobiteli, notebook...).

Zanimljivo, svi modeli imaju odvojive kablove s balansiranim XLR konektorima koji su, kao i sve ostale komponente, proizvedeni „in-house“.

4-pinski balansirani kablovi

 

Audeze kablovi su u potpunosti izrađeni od audiofilskog bakra (OFHC). Flat (spljoštena) konstrukcija uz dužinu od 2.5 m osigurava bezbrižno uživanje u glazbi, bez brige oko pozicije sjedenja.

Kablovi se na slušalice spajaju pomoću mini-XLR konektora koji sadrže 4 pozlaćena pina s jedne strane, te s klasičnim 3.5 mm odnosno 6.3 mm pozlaćenim jackom s druge strane. Također, uz najjače modele (LCD-X i LCD-3) dolazi i obostrano balansirani kabel, koji će poslužiti za spajanje sa svim pojačalima za slušalice koji posjeduju balansirane ulaze.

Audeze tvrdi da će balansirana konstrukcija bazirana na 4 pina prepoloviti otpor i time pružiti još dinamičniji zvuk. Također, ovakva će konstrukcija u potpunosti eliminirati mikrofoniju, što znači da slučajnim dodirom kablova nećete nimalo utjecati na kvalitetu zvuka.

Nevjerojatna udobnost

Audeze vrlo ozbiljno shvaća udobnost pa budite sigurni da će ove slušalice dobro prianjati uz svaku glavu.  Ušni jastučići su iznimno mekani a iz iskustva možemo reći da umor nećete osjećati ni prilikom dugotrajnog korištenja.

Nakon prvih poboljšanja koja su napravljena 2011. dodatak je mekani "jastuk" napravljen od fine janjeće kože. No proizvođač je mislio i na one koji se protive korištenju životinjske kože za bilo koju svrhu. Njima su na raspolaganju sintetski materijali tako da sada svi modeli dolaze u dvije varijante – VEGAN (lijevo) & LEATHER (desno)

Leather Vegan

 

Modeli, cijene i raspoloživost

 

3Audeze LCD-2
7600 kn
LCD-XAudeze LCD-X
12920 kn

LCD-XCAudeze LCD XC
13670 kn
LCD-3Audeze LCD-3
15200 kn

Iako će mnogi biti iznenađeni cijenom od 7600 kn za ulazni model (LCD-2), prilično smo sigurni da ćete se uvjeriti u njihovu vrijednost već na prvi sluh. Ukratko, svi iz Sonus Arta smo se brzo složili da su ovo  najbolje slušalice koje smo imali prilike isprobati. Sve dok nismo isprobali LCD-3...  :)

Dakle, ako ste i sami zainteresirani za probu, molimo Vas da se najavite putem emaila ili telefona (01-4813-025), kako bi osigurali savršeni audio tretman za svoje uši.

Za više informacija preuzmite službenu prezentaciju Audeze slušalica u PDF-u.

NAPOMENA: Trenutno su za demo u trgovini raspoloživi modeli LCD-2 i LCD-3 dok će modeli LCD-X i LCD-XC biti raspoloživi uskoro. Ipak, svi modeli su raspoloživi za narudžbu