Menu Toggle navigation

PREPORUKA: Najbolje slušalice za godišnji odmor

PREPORUKA: Najbolje slušalice za godišnji odmor

Ljeto, vrućina, godišnji odmor, to malo slobode... Možda ste glava obitelji, možda držite tri kuta vašeg doma, kako bilo, odmor vjerojatno ne zamišljate kao neprestani party.  Da sunce, da more, da svi oni koje volimo, no željni smo odmora, malo mira, možda malo glazbe samo za sebe.

Predložit ćemo vam nešto pomalo ekstremno, no, mi smo Sonus Art, glazba nam nije usputna zabava. Može par slušalica i prikladnih pojačala za vrhunsko opuštanje u tami  ljetne večeri s pogledom na pučinu? Uz takav, pravi, prijenosni hi-fi moći ćete se isključiti iz okoline te iznutra doživjeti glazbu iz tolike blizine da to često nije moguće niti na koncertu.

Što imamo? Dva para novih Audio Technica slušalica visoke klase, ATH-A1000Z i ATH-A2000Z te dobro poznata pojačala za slušalice s ugrađenim DAC-ovima Marantz HD-DAC 1 i Denon DA300USB.

Htjeli to ili ne, laptop ćete ponijeti, a ovakvo pojačalo i slušalice ćete lako spakirati čak i da na put idete s motociklom. Preduvjet je naravno da ste osoba koja doživljava glazbu. Ostaje nam da poslušamo što ove slušalice daju s predloženim pojačalima, a za izvor zvuka ćemo koristiti glazbu s računala i USB kabel. Snimke koje slušamo su široki raspon mainstream izvođača i etiketa, ali i audiofilskih snimki, čak i onih posebnih, samo za slušalice binauralno produciranih.

Slušane na Marantzovom pojačalu obje slušalice se čine jednake glasnoće, izabrani položaj pojačanja je „low gain“ što omogućuje finiju kontrolu glasnoće i više nego dovoljno dinamike daleko prije krajnjeg položaja regulacije glasnoće. Obje slušalice su visoke klase, i to se lako čuje, zvuk je detaljan, dinamičan, fino teksturiran, a te osobine ima i na vrlo malim glasnoćama. Razlika u cijeni ovih modela je otprilike 40%, i ona je lako čujna, u korist modela ATH-A2000Z. Bas je točniji što rezultira većom jasnoćom svega ostalog, naprimjer prirodnijim glasovima. No crvene  ATH-A1000Z imaju više težine u donjem području pa su za „tanje“ snimke ili glazbu kojoj u reprodukciji uvijek dobro dođe malo više energije u basu zapravo bolji izbor. To ne znači da 2000 imaju premalo basa, ne, samo 1000 imaju malo više i još uvijek ne previše.

Prelaskom na manji Denon, ostavljam na glavi crvene tisućice. Prvi dojam je potreba da se za isti doživljaj raskoši malo odvrne glasnoća, no kad nakon uvodnih taktova latin jazz basa krene vokal Xiomare Laugart trnci i uranjanje u baršun tog vokala ne izostaju. I sve ostalo stoji, dobra dinamika, bogate teksture... Nažalost s titanskim ATH-A2000Z Denon se ne snalazi tako dobro, zvuk postaje pretanak i gube se detalji, kao da na glavi imate lošije slušalice. To vrijedi za sve vrste glazbe i ne traži neki poseban napor u kompariranju.

Slušanje ove četiri kombinacije nije ostavilo konfuzne zaključke. Sve je jasno, ako želite najbolji zvuk, najtočniju reprodukciju i slušate pretežno sofisticiraniju glazbu, Marantz HD-DAC1 i ATH-A2000Z su prava stvar. Garantirano će zadržati vaš interes kroz poveliku količinu glazbe prije nego utonete u san. Želite li svemu tome dodati malo atraktivnosti i više energije, ATH-A1000Z  je za to prikladniji i povoljniji. Taj model je i prilično sretno rješenje za povoljnije Denonovo pojačalo DA300USB, na kojem će ostaviti vrlo sličan dojam kao i na raskošnijem Marantzu. Jedina nepovoljna kombinacija je Denon/ ATH-A2000Z, u kojoj izvrsne dvijetisućice ne mogu pokazati zašto zaslužuju svoju vrhunsku reputaciju.

Obje su slušalice zatvorenog tipa, što znači da će vas prilično efektno odvojiti od zvukova okoline, ali također i glazba koju slušate biti će čujna samo vama, čak i u sasvim tihom prostoru. Udobnost je zagarantirana, slušalice su vrlo lagane, a poseban sistem oslonaca za glavu ne traži nikakvo podešavanje, odlično će sjesti na glave raznih veličina i oblika i potpuno obaviti uške. Ovo je odlična prilika za slušanje kompleksnije i opsežne glazbe na pravoj glasnoći, ili popunjavanja rupa u pregledu diskografija na koje su nas ove godine nažalost podsjetili iznenadni odlasci nekoliko glazbenih legendi.

Želite li uspomenu s ljetovanja koju ćete s istim uzbuđenjem ponoviti i na godinu, posjetite nas u Sonus Artu i poslušajte ove odlične slušalice i pojačala.