Kratki pregled bežičnog streaminga zvuka namijenjen svima koji saznati više o lakoći upravljanja audio uređajima. Jednostavno govoreći, bluetooth omogućava bežičnu razmjenu podataka između dva ili više uređaja. Unatoč tome što je ova tehnologija dugo prisutna (postoji na tržištu još od 2000.) tek je nedavno postala standardna u gotovo svim audio uređajima.

Iako je od samih početaka Bluetooth praktičan i koristan, tek je u posljednje dviije-tri godine, a pogotovo u zadnjih godinu postao vrlo raširen. Bluetooth ćete tako naći u gotovo svim mini i mikro linijama, audio komponentama i malim prijenosnim audio uređajima. Koliko god se to činilo jednostavno, činjenica je da prije samo nekoliko godina kvalitetniji audio uređaji nisu podržavali bežičan prijenos zvuka protokoli i ugrađena pojačala nisu pružala čistoću i finoću zvuka kakva se za Hi-Fi očekuje. Danas tako putem Bluetootha na audio uređaj možete povezati različite uređaje, neovisno o internetskoj povezanosti i vrsti platforme na kojoj je streaming uređaj pogonjen. Štoviše, neki uređaji podržavaju APTX protokol koji u sebi sadrži posebnu audio codec kompresiju i nudi još veću kvalitetu zvuka od običnog Bluetootha i vrlo je blizu CD kvaliteti.

APTX

Podržavaju ga neki Samsung i HTC mobiteli. Apple uređaji isto podržavaju Bluetooth povezivost, ali ne putem  APTX-a, već se povezuju putem Appleove AirPlay tehnologije. Ako ste pogledali našu Zeppelin Wireless recenziju, mogli ste saznati nešto o tome. Ukratko, AirPlay omogućava za dlaku višu kvalitetu prijenosa zvuka - i to je puna CD kvaliteta zvuka. Bluetooth slušalice jedan su od najtraženijih audio uređaja, sve više zaljubljenika u dobar zvuk ih traži iz najjednostavnijeg razloga - jer žele bežičnu tehnologiju umjesto komplikacije sa žicama. U ovom trenutku teško je predvidjeti što će jednog dana možda zamijeniti Bluetooth. I nakon 10 godina, ova tehnologija je jednako popularna i korištena, a najveća prednost je što ju podržava hrpa uređaja bez obrzira na platformu. Više saznajte u videu! Sve Hi-Fi novosti i recenzije pogledajte OVDJE! Bluetooth Zvučnici  Bluetooth Slušalice Bluetooth Stereo