Bowers & Wilkins je najavio novu, redizajniranu CM seriju. Najveći novitet je visokotonac koji je u svim zvučnicima mehanički odvojen od kabineta i zaštićen akustistički dizajniranom mrežicom. Novi modeli bit će raspoloživi u Sonus Artu sredinom rujna.

Povijest CM serije

Prva CM serija je lansirana 2006, a karakterizirao ju je visokokvalitetni kabinet izrađen od pravog drva, metalni detalji i luksuzni premazi. CM1 zvučnik (prvi model), kao pionir ove klase, postavio je temelje za neke nove standarde u reprodukciji Hi-Fi zvuka. U svega nekoliko godina razvila se i cijela CM serija – lasnirani su CM5, CM7, CM8, CM9 i CM10, a svi od reda su se mogli pohvaliti visokokvalitetnim Nautilus aluminijskim visokotoncem koji je dotad bio rezerviran samo za premium B&W 800 seriju. Njihov (dosad) najnoviji model CM10 bio je prekretnica za odluku o unaprijeđenju kvalitete cijele CM serije ponajviše zbog implementacije njihove nove 25mm visokotonske jedinice koja koristi membranu načinjenu iz dva sloja. Ova tehnološka inovacija je pokazala i velika zvučna poboljšanja u reprodukciji visokotonskog područja te je bila logična odluka unutar tvrtke da se krene u modifikaciju svih modela iz ove serije. Sve membrane bas/srednjetonskih zvučničkih jedinica su, u prepoznatljivom Bowers stilu, načinjene od Kevlara, koriste anti-rezonantni umetak na centratoru membrane radi bolje disperzije i manjeg izobličenja, srednjetonski zvučnik je dobro poznata FST jedinica, a bas jedinice koriste membranu načinjenu od papira i Kevlara u crnoj boji.  

Nove tehnologije i još bolji zvuk

Iako je već prva CM serija oduševila svojim inovacijama, Bowers & Wilkins u novoj seriji donosi osvježen dizajn i nove tehnologije. Novi modeli po prvi puta sadrže visokotonce koji su mehanički odvojeni od kabineta (Decoupled Double Dome Tweeters), što je također karakteristično za premium 800 seriju, a čija svrha je poboljšanje zvučne pozornice.
Decoupled Double Dome Tweeter
Visokotonac je u svim novim modelima mehanički odvojen od kabineta. Rezultat? Veća zvučna pozornica i bolja disperzija zvuka.
Tzv. „double-dome“ visokotonci sastoje se od 2 sloja – od tanke alumunijska kupole koja je okružena debljim aluminijskim prstenom. Ovakav dizajn rezultira manjom težinom i većom čvrstoćom, što pak uvelike smanjuje distorziju. A kako bi se distorzija svela na minimum, visokotonci su mehanički odvojeni od kabineta pomoću prstena od gela. Na taj se način povećava disperzija i zvučna pozornica. Osim visokotonaca, na svim bas i srednjetonskim driverima su promjenjene skretnice (koriste se Mundorf Nova kondenzatori i bolje interno ožičenje). Dizajn kabineta je ostao sličan, iako se mogu primjetiti čišće linije koje ih čine stilski suptilnijima.

Novi model s visokotoncem na vrhu

Bowers & Wilkins je u CM seriju dodao i potpuno novi model, koji karakterizira visokotonac na vrhu (jedino je  prošlogodišnji CM10 dosad imao ovakav dizajn). CM6 S2 zvučnik (14.630 kn/par) je tehnički istovjetan CM5 S2 modelu, a ključna razlika je upravo u smještaju visokotonca (na vrhu). Ovakav dizajn mu, osim atraktivnosti, osigurava i bolju odnosno širu zvučnu pozornicu.
Bowerswilkins White CM6 Beauty
CM6 je novi model iz serije, a ima visokotonac smješten na vrhu kabineta, poput top modela CM10.

Ostali bookshelf modeli

Početne modele ove serije, a koji trebaju i kvalitetni stalak (npr. kao što je novi FS-CM S2 – 3.480 kn/par) kako bi radili u idealnom okruženju, čine modeli CM1 S2 (6.930 kn/par) i CM5 S2 (9.980 kn/par). Razlika među njima je, osim u dimenzijama zvučničke kutije, samo u promjeru bas/srednjetonske jedinice koja je 130mm (CM1 S2) odnosno 165mm (CM5 S2). Za bookshelf modele (CM1, CM5 i CM6) je specijalno dizajniran i potpuno novi stalak FS-CM S2.  Stalak nudi poboljšane akustičke performanse, bolje mogućnosti nivelacije te uspješnije sakrivanje kablova. Bowerswilkins Black CM1 Set

Samostojeći modeli

Prva dva samostojeća zvučnika nose oznake CM8 S2 (14.630 kn/par) i CM9 S2 (20.790 kn/par), oba su trostaznog ustroja i koriste spomenutu 25mm visokotonsku jedinicu. Razlikuju se po dimenzijama zvučničke kutije pa tako uži model CM8 S2 koristi FST srednjetonsku jedinicu (membrana je također napravljena od Kevlara) i dvije bas jedinice (papir/Kevlar) promjera 130mm dok model CM9 S2 koristi FST srednjetonsku jedinicu promjera 150mm i dvije bas jedinice promjera 165mm. Bowerswilkins White CM10 Set Vrh ove serije zauzima model CM10 S2 (27.720 kn/par), također trostaznog ustroja, ali s tri bas jedinice (papir/Kevlar) promjera 165mm i FST srednjetonskom jedinicom (Kevlar) koja je dodatno mehanički odvojena od kućišta i promjera 150mm. Na vrhu zvučne kutije, u posebnom kućištu, montirana je 25mm visokotonska jedinica. Osim za reprodukciju glazbe u audiofilskom okruženju, modeli iz nove CM serije se mogu koristiti i u sustavima kućnog kina pri čemu im mogu pripomoći novi centralni zvučnici CM Centre S2 (4.990 kn/kom) i CM Centre 2 S2 (7.700 kn/kom) te aktivni subwoofer ASW10CM S2 (10.395 kn/kom).

Centralni zvučnici i subwoofer

Centralni zvučnici su također stilski redizajnirani s mehanički odvojenim visokotoncima, a subwoofer je ostao tehnički istovjetan svom prethodniku, uz lagani stilski redizajn. Bowers & Wilkins CM Centre S2 centralni zvučnik je dvostaznog ustroja i koristi dvije bas/srednjetonske jedinice promjera 130mm dok je model CM Centre 2 S2 trostaznog ustroja s dvije bas/srednjetonske jedinice promjera 165mm i FST srednjetonskom jedinicom promjera 100mm. U oba modela je ugrađena već spomenuta 25mm visokotonska jedinica. ASW10CM S2 aktivni subwoofer koristi bas jedinicu promjera 225mm, za izradu membrane je korištena kombinacija papira i Kevlara, a pogoni ga pojačalo u D klasi i snage 500W.
Bowerswilkins White CM9 Theatre
CM9 Home Theatre set sastoji se od 2 x CM9, 2 x CM5, 1 x ASW10CM i 1 x CM Centre 2 zvučnika.
Svi zvučnici iz nove CM serije će biti raspoloživi u Rosenut (osim subwoofera), Gloss Black i Satin White finišu a bit će dostupni za demo i kupovinu kroz 2 tjedna. Za više informacija pregledajte nove modele na našem webu ili preuzmite službenu Bowersovu CM Series 2 prezentaciju (PDF).

Bowers & Wilkins CM S2 summary

  Tweeters   Decoupled Double Dome tweeter on all models, with tweeter-on-top technology CM6 S2 and CM10 S2 Bass/midrange drivers   Kevlar cones with energy absorbing Anti-Resonance Plug Midrange drivers   FST technology, with decoupling  on premier CM10 S2 model Crossovers  High-performance Mundorf capacitors and wiring harnesses used throughout the range New visual design  New tweeter shield shape with  steel grille mesh protection for  the tweeter plus new design for tweeter surround. Improved drive unit location No visible fixings for drive unit: allows the use of larger, stronger locating bolts to secure units in place, which further benefits acoustic performance.