Chord Company je tvrtka koja već više od trideset godina traži formulu idealnih audio kabela, i u tome je jedna od najuspješnijih. U Engleskoj u mjestu blizu mitskog Stonehengea, tvrtku je 1985. godine osnovala Sally Kennedy, potaknuta svojom ljubavlju prema glazbi i hi-fi audio sistemima. Nije slučajno da je svaki zaposlenik u Chordu glazbenik ili ljubitelj glazbe.

Kako kažu u Chordu, glazba je više od zvuka, nešto od čega će vam se naježiti koža ili ćete jednostavno sklopiti oči u opustiti se. Posljednje generacije CD playera, DA pretvarača i raznih vrsta streamera postavljaju glazbene standarde kakve su godinama prije postizali samo najskuplji high-end uređaji. Chord je na taj izazov odgovorio cijelom paletom Tuned ARAY kabela.

Kako se u to uklapa zaštita od visokofrekventnog zračenja koja je skoro pa Chordov "zaštitni znak"?

Pojavom digitalnog audija, a kasnije i drugih digitalnih i bežičnih uređaja, switching napajanja, razina elektromagnetskih zračenja u našim domovima je značajno porasla. Dobro izvedena zaštita od visokofrekventnog zračenja (RFI) na kabelima povoljno utječe na muzikalnost reprodukcije, ona je koherentnija i upečatljivija. Chord koristi tehnologiju zaštite od RFI na svojim interkonekcijskim kabelima od 1998. godine, nakon toga na zvučničkim, a od 2003. godine na svim kabelima u ponudi. Nakon toga stvari su se opet razvijale, konstruiranje kabela je mješavina stečenog iskustva, tehničkog znanja, dobrog inženjeringa, a ponekad i izvanrednih otkrića. Tehnologija Tuned ARAY sastojala se od radikalne ideje i mnogo eksperimentiranja. Originalno je razvijena za kabele Chord Sarum a sposobna je prenijeti signal s izvanrednim stupnjem točnosti, razina koherentnosti je bila daleko iznad svih dotadašnjih interkonekata. Nakon toga bilo je logično nadalje razvijati tu tehnologiju kako bi se ona mogla koristiti i u cjenovno prihvatljivijim kabelima (ARAY), no isto tako je i unaprijediti do maksimuma (Super ARAY) za najbolje nove Sarum i ChordMusic interkonekte. Chord je nedavno predstavio nekoliko novih modela kabela koji uključuju sva najnovija dostignuća, izdvajamo najznačajnije.   chord-c-screen  

C-line interkonekt i C-screen zvučnički kabel

C-line je kabel za sve komponente koje imaju linijski napon signala, CD-playeri, mrežni playeri, Blu Ray,  tuneri, media playeri, AV receiveri ili gramofoni opremljeni phono pretpojačalom. Geometrija vodiča koristi ARAY tehnologoju, a pozlaćeni konektori su posebno prilagođeni za pouzdani spoj na svim tipovima uređaja. C-screen zvučnički kabel je odličan izbor za početne audio sisteme. Vodiči su Leyline OFC bez kositrenog sloja i sa zaštitom od RFI.

Clearway

Clearway analogue interkonekt koristi ARAY tehnologiju, OFC vodiče visoke kvalitete, izolirane FEP dielektrikom, mehanički prigušeni specijalnim PVC-om. RFI štit izveden je od dvostrukog sloja folije.   chord-clearway-award   Konektori su Chord VEE 3 RCA, uključujući PTFE izolaciju između kontakata. VEE 3 RCA su konektori male mase s posrebrenim kontaktima.   chord-clearway-rca   Clearway nagrađivani zvučnički kabel baziran na vrlo popularnom prethodnom modelu Carnival SilverScreen. FEP izolacija ima jednake odlične karakteristike kao teflon (PTFE). Izolacija može uzrokovati koloraciju zvuka, FEP izolacija na kabelu Clearway omogućuje iznimno nisku koloraciju, a tu je i dvostruki sloj zaštite protiv RFI. Odličan kabel u odnosu na cijenu, čak i za veće duljine kabela.

Shawline

Shawline Analogue RCA je napredni, ručno rađeni kabel Tuned ARAY tehnologije koji glazbeni signal prenosi uz visoki stupanj koherencije i detalja. Posrebreni vodiči koriste PTFE izolaciju te IRF zaštitu od kompozitnog materijala na bazi ugljičnih vlakana te imaju Chord VEE 3 posrebrene konektore.   chord-shawline-rca   Shawline zvučnički kabel ima uvijene posrebrene vodiče u PTFE izolaciji kao i nekadašnji proslavljeni model Rumour. PVC omot mehanički prigušuje prostor između vodiča prije nego se oko njih primjeni IRF štit. Vanjski omotač je također PVC, proziran, te pruža dodatno mehaničko prigušenje.