Dynaudio Confidence – nova razina high-end slušanja glazbe!

Dynaudio Confidence – nova razina high-end slušanja glazbe!

Nova, poboljšana Dynaudio Confidence serija sadrži potpuno nove tehnologije koje su u cijelosti osmišljene, dizajnirane i usavršene u Dynaudio Labs-u u Danskoj – a sastoji se od četiri modela zvučnika izrađenih kako bi pružali vrhunski čiste performanse. Zvučnik na stalku Confidence 20 u kombinaciji sa samostojećim modelima 30, 50 i 60 jednostavno rečeno nudi do sad najbolji Dynaudio rang zvučnika.

Nova Dynaudio Confidence serija podiže performanse pasivne zvučničke tehnologije na sasvim novu razinu. Dynaudio dizajnira i izrađuje zvučnike više od 40 godina, a njihovi inženjeri su iskoristili svo svoje iskustvo kako bi približili nove tehnologije svima te ih dodatno oplemenili – počevši od vrha s novim Esotar3 visokotoncem.

U ovoj seriji također su po prvi puta predstavljene DDC leće – glavna značajka sada već legendarne Dynaudio Directivity Control zvučne tehnologije. Wooferi u zvučnicima sadrže potpuno novi NeoTec dizajn (izrađen od poznatog Dynaudio MSP materijala – magnezij silikatni polimer), a svoju premijeru u ovoj seriji imaju i kompozitna Compex pregrada i srednjetonski driver s odličnim Horizon surround zvukom. Navedene hifi komponente donosimo u nastavku.

confidence_vijest_2

 

Novi Esotar3 visokotonac

Esotar3 je vrhunac dizajna Dynaudio soft-dome visokotonca. Predstavlja evoluciju poznatog Esotar2 visokotonca koji se nalazi u novoj Contour i prethodnoj Dynaudio Confidence seriji, a uključuje (i poboljšava) vrhunsku tehnologiju optimizacije protoka zraka koja se nalazi u nagrađivanom visokotoncu Esotar Forty.

Stražnja komora Esotar3 visokotonca je znatno veća što omogućuje smanjenje rezonancije, prigušivanje je dodatno optimizirano, a na visokotoncu postoji i jak neodimijski magnet za veću osjetljivost i kontrolu. Učinak? Viša rezolucija detalja, poboljšana jasnoća i još bolja dinamika. Jednostavno rečeno, to je najbolji visokotonac kojeg je Dynaudio ikad napravio.

Iznutra se nalazi posebna nova komponenta – Hexis. To je mala unutarnja kupola koja zamjenjuje prsten Esotar2 visokotonca za još veću kontrolu nad rezonancama, dok u isto vrijeme omogućuje izglađivanje frekvencijskog odziva.

confidence_vijest_3

 

DDC leće

Prethodna generacija podnih zvučnika Dynaudio Confidence imala je dvostruke visokotonce i nevjerojatno složeni crossover kako bi se formirala zvučna snaga koja smanjuje refleksije od podova i stropova. Navedene komponente rade skupa, zajedno s drugim komponentama zvučnika – kao dio sustava nazvanog DDC (Dynaudio Directivity Control).

Dynaudio Labs je stvorio sljedeću generaciju DDC platforme za novu seriju Dynaudio Confidence. Najnoviji DDC zvučnici trebaju samo jedan visokotonac i daleko jednostavniji crossover zahvaljujući DDC lećama. To je zamršen, precizno oblikovan aluminijski valovod koji jača vertikalnu zvučnu sliku, uz održavanje šire horizontalne disperzije nego prije.

DDC leće rade zajedno s Esotar3 visokotoncem i zvučničkim srednjetonskim driverima i wooferima kako bi se uvelike smanjile neželjene refleksije te fokusirala stereo slika na poziciju slušanja.

confidence_vijest_4

 

NeoTec wooferi

Novi wooferi u Dynaudio Confidence seriji koriste neodimijske magnete za veću snagu, više finoće i poboljšani dinamički raspon.  Novi driveri imaju potpuno nove glasovne zavojnice koje koriste do tri sloja staklenih vlakana za optimalnu tvrdoću. Pametna upotreba aluminija ili bakra u zavojnicama na različitim modelima osigurava pokretnu masu prikladnu za svaki pojedini driver.

I naravno, svi koriste slavni Dynaudio materijal MSP (magnezijev silikatni polimer) – baš kao i svi wooferi izrađeni u tvrtci od 1977. godine.

Compex pregrada

Izrađena je od naprednog kompozitnog materijala (Compex), koji osim što je vrlo lagan, vrlo je snažan i krut te prigušen kako bi apsorbirao neželjene rezonancije. Podignite ju i dotaknite i čut ćete da je akustički „mrtva“, točno onako kako bi i trebala biti.

Driveri su umetnuti oko pregrade s brtvama. Na stražnjoj strani imaju montažnu ploču od legure koja na sebi ima vijke, što znači da su wooferi vrlo čvrsto povezani, a visokotonci i srednjetonci su što je više moguće odvojeni kako bi se izbjegle vibracije.

Compex pregrada razvijena je i obrađena kako bi djelovala kao dio DDC leća, tako da oboje, zajedno s driverima i crossoverom savršeno pristaju na DDC platformu. Zašto kompozit? Materijal korišten u prethodnoj seriji tijekom izrade pregrada ne bi mogao podnijeti precizne kutove, krivulje i rubove koje zahtijeva ažurirana DDC tehnologija. Compex može. K tome, može biti dizajniran sa specifičnim akustičkim svojstvima i neće se mijenjati tokom vremena – što ujedno znači i minimalno servisiranje.

confidence_vijest_5

 

Novi srednjetonac s Horizon surround sustavom

Novi Dynaudio Confidence srednjetonac od MSP materijala predstavlja veliki odmak od prethodnog dizajna karakterističnog za Dynaudio. Ima radikalni surround dizajn kojeg prati konusni oblik sve do ruba drivera. Time se smanjuje rezonantni način rada i učinkovito povećava prostor za reprodukciju i poboljšanje izvedbe. Također se nalazi u ravnini s pregradom za smanjenje difrakcija od dijafragme i obližnjeg visokotonca.

Što se tiče „košare“ zvučnika, dobila je novi lagani organski dizajn koji povećava protok zraka, održava stabilnost i čvrstoću te istodobno smanjuje težinu, a da ne žrtvuje samu izvedbu.

confidence_vijest_6

 

Poboljšani dizajn kutije

Zvučnička kutija u obliku metka iz serije Dynaudio Confidence 2018 preslikana je iz nove Dynaudio Contour linije te ima zaobljene oblike sve do stražnje strane. WBT Nextgen terminali ugrađeni su u podnožje, a inovativni dizajn bas-refleksnog priključka izveden iz slavne Consequence Ultimate Edition serije skriven je i spušten prema dolje.

Upravo zbog toga se može znatno smanjiti ulazna buka, povećati izlaz i smanjiti frekvencija ugađanja. Rezultat je čist, snažan i artikuliran odziv basa bez zvučnih artefakata, čak i pri velikim glasnoćama. Inovativno podnožje s dvostrukom površinom drži sve na razini bez obzira na podni materijal te je podesivo bez potrebe za alatom i bez okretanja zvučnika naopako.

Svi zvučnici iz nove Dynaudio Confidence serije dostupni su u nekoliko završnih finiša: Midnight high-gloss, Smoke high-gloss, Raven wood high-gloss, Ruby wood high-gloss i Blonde Wood high-gloss, a u Sonus Artu su dostupni modeli Confidence 20 i 30.

confidence_vijest_7

Zvučnici su dostupni na slijedećem linku:

Dynaudio Confidence 20

Dynaudio Confidence 30