Menu Toggle navigation

Izvještaj s ekskluzivnih prezentacija na HighEnd sajmu u Münchenu

Izvještaj s ekskluzivnih prezentacija na HighEnd sajmu u Münchenu

U audiju sam desetljećima, uvijek će tu biti fascinantnih stvari, ali ipak ne očekujem baš da me se impresionira tri puta u jednom danu, čak ni na sajmu u Minhenu, i to the day before tog najvelebnijeg i najmoćnijeg audio sajma na planeti.

Za prvi dio pobrinuo se Dynaudio, predstavljajući novu Contour seriju koja ga definira više od bilo koje druge, a na tržište će doći krajem godine. Dynaudio je imao težak zadatak, trebalo je napraviti "nešto drugačije", a zadržati „Dynaudio DNA“. Slušali smo najmanji, Contour 20, mali zvučnik za stalak - u sobi od 300 kvadrata! Impresioniran sam, malac zadržava zavidnu prirodnost i jasnoću uz iznenađujuću težinu u basu u tako ogromnom prostoru. Serija Contour sad ima ugrađen najbolji Dynaudiov Esotar2 visokotonac, a i bas driver je ozbiljno unaprijeđen - u košari, membrani, zavojnici i spideru. Uvjeren sam kako će ovo biti izrazito primamljivo svim ljubiteljima high-enda koji žive u malim prostorima. Pitam se kako tek zvuče modeli 40 i 60 kad dvadesetka ovako svira...!?

 

IMG_8835

 

Moj sljedeći susret bio je s Conradom Masom od AVIDa, ako mene pitate jednim od najzanimljivijih ljudi u audio svijetu, a ovaj posao stvarno ne oskudijeva osebujnim likovima :). Conrad i njegova mala i nevjerojatno efikasna ekipa po prvi puta su izložili sve što su dosad napravili - tu je Acutus s novim referentnim napajanjem, ultimativni preamp, monoblokovi i sva tri nova zvučnika. Vjerujte mi, cijene tih zvučnika su vam potpuno nebitne  - ali stvar radi. Što se god stavi pod iglu zvuči puno, otvoreno, jasno i slojevito, i u pravilu vrlo impresivno. GO AVID!

 

IMG_8815

 

Treća sreća, sasvim neplanirano za taj prvi dan, završili smo na prvoj zatvorenoj prezentaciji novog Bowers & Wilkins 800 D3 zvučnika kojeg smo, usput rečeno, trebali poslušati tek sutra (da, totalno smo VIP, za one koji još sumnjaju). Sve ono što se pisalo o novoj seriji 800 D3 nova je osamstotica potvrdila te svojim većim bas kabinetom i većim bas zvučničkim jedinicama odvela dalje u pravom smjeru. Demo se sastojao od pet stvari koje su šaroliko pokrile raznolikost glazbe – malih i velikih glasnoća, dinamika i tonskih boja. Reci ću opet, iznimno sam impresioniran! Apsolutno ne vidim kako bi se B&W 800 D3 u kontekstu današnjeg high-enda moglo bilo kako kritizirati. Zvuči kraljevski, izgleda fenomenalno u bilo kojem finišu, a tehnički je toliko napredan da praktički nema premca i sve za razumnu cijenu.

 

800 D3 Munchen 1 855

 

Vjerovali ili ne, ima još, a za to je trebalo pričekati sljedeći dan. Marantz je happening za goste pripremio doista na visini (doslovno, na 3000 m), kao ilustraciju gdje bi se novi PM10 trebao smjestiti u odnosu na konkurenciju integriranih pojačala. OK, ljestvica očekivanja je visoko, cilj novog PM10 je ponoviti kvalitetu koju je postigao s nekadašnjim znatno većim legendarnim kompletom SC7S1+2x MA9S1. Sviđa mi se PM11, očekvao sam najmanje takav zvuk, no uz veće dimenzije kućišta i više snage. Marantz je iznenadio već na ulasku – elektronika gotovo minimalnih dimenzija, laptop, integrirano pojačalo sasvim normalnih dimenzija, elegantan CD player – i ogromni nepoznati zvučnici zanimljivog oblika. Da ne duljim, Marantzov guru i faca, Ken Ishiwata, nakon kratkog uvoda krenuo je s glazbom, pa ako možda na prve dvije stvari moj dojam nije bio jači od vrlo dobrog, K.D. Lang je s „Halleluja“ bila apsolutno fenomenalna. Tako nešto se provjereno ne događa slučajno niti je rezultat pogođene kombinacije iliti sinergije. To ne ide samo tako. Peter Gabriel „Ryhthm of the Heat“ to je samo potvrdio, a zatim iznenađenje iznad svih očekivanja – Adele „Hello“. Wow, wow i opet wow – ja nisam fan Adele, pogotovo ne te pjesme, ali da je g. Ishiwata nije prekinuo to bih zapravo volio poslušati do kraja. Možda čak i još jednom.

 

IMG_8800

 

Koliko je novi PM10 blizu kombinaciji SC7S1+2x MA9S1, imat ćete prilike i sami ocijeniti u Sonus Artu krajem godine. Zvučnici su bili napravljeni posebno za ovu priliku, cijena im je znatno iznad cijene kompleta SA10 + MA10, no Marantz je bio siguran u kvalitetu nove elektronike i želio je to pokazati kroz nešto posebno. Kapa dolje.

 

autor: Dubravko Novosel

prisustvovali: Sonus Art Tim