Menu Toggle navigation

Gramofon – najseksi audio uređaj svih vremena

Gramofon – najseksi audio uređaj svih vremena

U ovom tekstu upoznat ćemo vas s anatomijom i tipovima gramofona, te otkriti  zašto je gramofon najseksi audio uređaj svih vremena.

POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA"

Sve otkad se prije tridesetak godina u širokoj uporabi pojavio digitalni audio, vodi se više ili manje inspirativna rasprava koji je zvuk bolji – je li to analogni, odnosno s ploče iliti vinila - ili pak digitalni, u početku samo s CD-a, a danas s raznih digitalnih nosača zvuka ili putem direktnog  prijenosa s internetskih servisa?

Ako ste početnik u svijetu vinila, predlažemo vam da prije potrage za ovim odgovorom pogledate infografiku koja će vam pomoći shvatiti zašto je gramofon najseksi audio uređaj svih vremena!

NAPOMENA: infografiku u visokoj rezoluciji možete preuzeti ovdje: Gramofon za početnike (PDF)

Pogledajte cijene gramofona u SONUS ARTU! Svi dolaze u kompletu sa zvučnicom iako možete odabrati i zvučnicu odnosno gramofonsku iglu po želji.

 

Je li gramofon "bolji" od digitalnih izvora glazbe?

Iako su argumenti vezani isključivo za zvuk "analogni vs digitalni" ravnomjerno raspodjeljeni, oni koji određuju cjelokupan doživljaj uživanja u reproduciranoj glazbi baš i nisu. Digitalni audio omogućuje odlično slušanje svim ozbiljnim slušačima a u isto vrijeme i vrlo laku konzumaciju svima onima kojima je glazba neobavezna zabava. Obje strane zapravo imaju dobre argumente, a u onim rijetkim slučajevima kad veličina investicije nije bitna i mak se doista natjera na konac, i digitalni i analogni izvori prenose zvuk koji fascinira i najrazmaženije audiofile.

Slušanje ploča, ili vinila kako se to kaže u zadnje vrijeme, traži puno veći angažman od slušatelja čak i u svojim najjednostavnijim formama. U odnosu na današnje medije za pohranu glazbe ploče su gigantskih razmjera, uobičajen kolekcije od nekoliko stotina naslova zauzimaju prostor veličine vešmašine. Količina glazbe koju danas uobičajeno sadrže hard-diskovi na vinilima bi zahtjevala zasebnu prostoriju, a i dalje bi nam neke važne ploče nedostajale. Ploče su osjetljive, treba ih održavati, čistiti i čuvati od mehaničkih oštećenja. Slično kao što je osjetljiv i gramofon.

Osim što je igla dio koji ne podnosi interakciju s djecom i kućnim ljubimcima ni dok je izvan funkcije, a ni gramofonske ručke na njih nisu imune, gramofon u radu mora imati podlogu granitne stabilnosti. No uloženi trud donosi oblik zadovoljstva koji niti jedna forma digitalnog audija ne može dati. Šlušanje ploča donosi, ili evocira, ovisno koliko godina imate, neko polaganije vrijeme u kojima su doživljaji rjeđi ali i upečatljiviji. Opipljivost ploče, vidljiva minucioznost brazde, maštovite i slavne  naljepnice na centru, veličina i bogatstvo omota, stihovi ispisani veličinom slova za koju ne treba mikroskop, velike fotografije koje su se urezale u kolektivno pamćenje cijelih generacija. Za sve koji su odrastali u vrijeme ploča svaka glazba, ne samo pop i rock, imala je svoje unikatno lice, značajno gotovo koliko i sama glazba.

Sve ono sofisticirano što u sebi ima dobra gramofonska ploča tek je uvod u zabavu bez koje se audiofilima starog kova slušanje glazbe čini prejednostavno, lišeno težine i značenja koje ima važan album. Slide to unlock, dva tri dodira i... Zapravo nema nikakvog „i“ -  to je sve, glazba je tu. Sasvim u redu za vrhunski lijek protiv napetosti, no za poklonika slušanja koji si je za glazbu odvojio vrijeme ili uživa u dobrom društvu, stavljanje ploče na gramofon, brisanje prašine s ploče i pažljivo stavljanje igle u brazdu taman ostavlja dovoljno vremena za dvije tri rečenice o onome što ćemo slušati ili neku najavu za ugodno iznenađenje. Preciznost izrade i materijali kakve zahtjeva kvalitetan gramofon po svojoj prirodi donosi osebujnu tehničku ljepotu tih dijelova i zanimljivost rukovanja njima čak i u slučajevima kad oni nemaju na sebi pečat nekog legendarnog industrijskog dizajna.

Zamislite samo ili se sjetite situacije u kojoj vam komad dolazi doma slušati ploče a vi umjesto svih onih zanimljivih kretnji u prebiranju i pokazivanju omota, hendlanju pločama i gramofonskom ručkom izvedete dva tri dodira na vašem telefonu i... To je sve? Ne bi išlo. Glazba je prvenstveno eter, ideja, vrijeme u promjeni, ali u njenoj reprodukciji fizički mediji, a ploča pogotovo, daju joj dimenziju koja nas približava njenom pravom značenju ako tu glazbu nismo imali prilike doživjeti uživo.

Nepostojanje danas osnovne komocije prebacivanja na slijedeću pjesmu natjeralo je generacije da slušaju albume u cjelosti. Zato znamo mnoge odlične stvari koje nisu hitovi. A možda je pomoglo i da umjetnici rade albume koji su dobri u cjelosti... Gramofon je naprava koja jedina vidljivo i opipljivo čita fizički medij i traži naš direktni kontakt. Nešto kao audiofilski kućni ljubimac.