Koji gramofon i zvučnicu odabrati?

Koji gramofon i zvučnicu odabrati?

U Sonus Artu vas možemo opremiti za slušanje ploča na svim razinama kvalitete.

POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA

Entry level i mid range gramofoni

Za ulazak u svijet vinila preporučujemo Denon i Audio Technica gramofone u cjenovnom razredu do 1000 kn. To su gramofoni koji nude osnovnu funkcionalnost, ponešto automatike, ali i neke moderne pogodnosti kao što su spajanje na računalo putem ugrađenog USB priključka ili izravno snimanje na USB stick. Ovi gramofoni imaju MM zvučnice i ugrađena phono predpojačala pa se mogu priključiti na bilo koji linijski ulaz kakve imaju praktički sva pojačala i neke mini linije.

Slijede Denon DP-300 i Audio Technica AT LP-120 USB, prvi korak u ozbiljnije gramofone s podesivim ručkama a time i naknadne mogućnosti izbora bolje zvučnice od onih koje su na njih prvotno ugrađene. Također imaju ugrađena phono predpojačala, a Audio Technica nudi i spajanje na računalo koje omogućuje digitalicaziju vaših omiljenih ploča. Potreban softver isporučuje se uz gramofon, a dolazi uz hvaljenu zvučnicu AT-95E. Denon ima remenski pogon i poluatomatiku ručice, a Audio Technica ima direktni pogon.

Gramofoni za zahtjevnije korisnike

Na prijelazu prema vrlo ozbiljnim audiofilskim gramofonima nalazi se Audio Technica AT LP-1240, gramofon dvostruke osobnosti s direktnim pogonom koji je u tehničkom smislu replika legendarnog Technicsa SL-1200, dok je ranije spomenuti AT LP-120 USB njegova vizualna replika. Audio Technica ATLP-1240 je gramofon promišljene koncepcije koja se potvrdila tijekom nekoliko desetljeća. Ima ručku s vrlo preciznim ležajevima, kvalitetno ožičenje i mogućnosti preciznog podešavanja gazne sile, sile anti-skatinga i visine ručke (VTA). Može prihvatiti vrlo širok raspon zvučnica, od najjednostavnijih MM modela, posebnih modela koji su integrirani u nosač zvučnice („concorde“) te neke kvalitetne MC modele.

Pogon se sastoji od moćnog motora čiji je sastavni dio precizno obrađeni masivni aluminijski tanjur, gumiran s donje strane radi boljeg susprezanja zvonjave tanjura. Na sličan način uređena je i otpornost gramofonske baze na akustičnu povratnu spregu. Gornji dio je metalan, a onaj donji, noseći, izrađen je od vrlo inertnog i masivnog polimera nalik vrlo tvrdoj gumi. To je gramofon koji zvukom može zadovoljiti brojne audiofile, no njegova koncepcija i kvaliteta izrade daje robusnost koju mogu iskoristiti i DJ profesionalci. Zato su prisutne i neke DJ funkcije poput promjene brzine i smjera vrtnje, podesiva snaga kočnice, dodatna rasvjeta...

Naša ponuda za zahtjevne audiofile počinje pravom poslasticom - odličnim i vrlo atraktivnim Marantzom TT15. To je gramofon na remenski pogon s akrilnom bazom, akrilnim tanjurom s invertnim keramičkim ležajem i odvojenim motorom. Baza je opremljena cijenjenom ručkom Clearaudio Satisfy te jednom od najboljih MM zvučnica Clearaudio Virtuoso Wood Ebony. Gramofon s kojim je nemoguće pogriješiti.

AVID - High-end gramofoni

Nastavak audiofilske ponude predstavlja AVID, gramofoni engleske proizvodnje, relativno mlade tvrtke koja postoji tek dvadesetak godina, a stekla je reputaciju vrhunskog proizvođača gramofona svojim modelom Acutus Reference, ocijenjenim kao jednim od onih gramofona koji pripadaju u sam svjetski vrh. AVID gramofoni su promišljeni do svakog detalja i ništa na njima nije slučajno ili zamjenjivo.

Konstrukcija svih AVID-a je plod sveobuhvatnog znanja koje gramofon promatra kao harmoničnu cjelinu, ne tek skup hi-tech dijelova. Zanimljivo je i da AVID (A Very Interesting Design) ne mijenja svoje modele, a prve modifikacije tih modela su napravljene tek nakon deset godina, što govori da su stvari bile napravljene kako treba na samom početku. AVID sve dijelove izrađuje u vlastitom pogonu, od raznih mehaničkih pozicija do vlastitih tiskanih pločica za elektroniku napajanja i phono pretpojačala.

Svi AVID modeli konstruirani su na istom principu kao i legendarni Acutus, samo su tehnička rješenja za te principe prilagođena cjenovnom razredu za koji je moguće ponuditi određeni model. U ponudi je sedam modela, Ingenium, Diva II, Diva II SP, Volvere SP, Sequel SP, Acutus SP i Acutus Reference SP.

Osim gramofona AVID nudi i kvalitetna phono pretpojačala, od povoljnih do apsolutno vrhunskih, te mnoštvo dodataka za bolju uporabu i podešavanje gramofona. AVID je najbolji izbor za slušanje vinila u dvadeset i prvom stoljeću.

Kompletnu ponudu Sonus Art high-end asortimana možete pregledati i preslušati u našem novootvorenom showroomu u Zagrebu. Za više informacija posjetite elite.sonusart.hr

 

Koju zvučnicu odabrati? 

Krajnji domet bilo kojeg gramofona definiran je kvalitetom koju ima zvučnica u tom sistemu. Tonska ravnoteža, frekvencijski raspon, jasnoća u tihim dijelovima kao i glazbenim uzletima, odvajanje kanala i stereo slika, mali šum i izobličenja, sve je to ovisno o kvaliteti zvučnice.

Izbor te prve komponente kritičan je korak u putu do maksimalnog užitka u slušanju vašeg sistema.

Izbor zvučnice također snažno utječe i na životni vijek vaših ploča. Kako je ploče sve teže i teže zamijeniti za nove, to je nešto što se ne smije zanemariti pri izboru nove zvučnice.

Sonus Art ima i bogatu ponudu Audio Technica i Denon gramofonskih zvučnica.

Audio-Technica je odavno poznata kao vodeća tvrtka u konstruiranju i proizvodnji zvučnica, u ponudi je širok raspon modela konsturiranih tako da zadovolje razne kombinacije ručke i zvučnice, razne razine kvalitete zvuka i cijene.

Moramo istaknuti vjerojatno svjetski bestseler Audio Technicu AT95E za koju gotovo nitko neće poreći da je to najbolja zvučnica na svijetu za svoju cijenu. No to je tek početak bogatog asortimana poznatih MM i MC zvučnica poput AT 33EV ili AT OC9/III LTD MC.

Iz ponude Denon zvučnica, izdvajamo MC zvučnicu Denon DL-103, koja je prava legenda - uzdanica radio stanica još od 1961. godine i danas vjerojatno najstariji audio-proizvod koji je kontinuirano u ponudi kroz više od pet desetljeća.

 

O Audio Technica AT OC9/III LTD zvučnici smo pisali i na elite.sonusart.hr blogu

 

Gramofonske zvučnice FAQ

Izbor formata zvučnice

Tu je odgovor vrlo jednostavan, ogromna većina svih zvučnica su Half Inch Mount, tj. one koje se na ručicu montiraju putem 2 vijka standardnog promjera u razmaku od pola inča (oko 12 mm).

Onaj malobrojni ostatak su P-mount modeli, vezani za ručicu principom utikača i utičnice a fiksirani su samo jednim bočnim vijkom.

Specifikacije

Najvažnije brojke su frekvencijski raspon i njegova ujednačenost, odvajanje kanala, ravnoteža kanala i izlazni napon. Frekvencijski raspon definira širinu zvučni spektar kojega je zvučnica sposobna prenositi relativno ravnomjerno. Odvajanje kanala definira koliko glasno može reproducirati jedan kanal a da na drugome istovremeno bude potpuna tišina. Ravnoteža kanala je ravnomjernost u reprodukciji oba kanala, a izlazni napon najveća vrijednost napona koju je zvučnica sposobna uputiti pretpojačalu. Kao i drugdje u audio lancu, važniji od bilo koje specifikacije je slušni dojam kojeg zvučnica ostavlja uklopljena u neki audio sistem.

Koliko je važna gazna sila?

Svaka zvučnica ima raspon optimalnog opterećenja, tj. sile kojom se igla oslanja na brazdu. Za najbolji zvuk potrebno je postići to opterećenje. Također ne treba zaboraviti da se trošenje igle i ploče povećava kako raste i gazna sila, no premala gazna sila može izazvati jednaka ili čak i veća oštećenja. Također, pritisak koji igla vrši na brazdu ovisi i o obliku igle, igle veće površine nalijeganja stvaraju manji pritisak.

Jesu li bolje MM ili MC zvučnice?

Mnogi audiofili preferiraju MC zvučnice (moving coil, tj. pokretna zavojnica), hvale jasnoću i čistoću tona, bolje definirane tranzijente, preciznu stereo sliku i mala izobličenja. Mora se napomenuti kako MC zvučnice zahtjevaju posebna pretpojačala koja su sposobna kvalitetno pojačati napon koji je još desetak puta manji nego kod MM zvučnica. Sve to sugerira da je kvalitetno MC rješenje osjetno skuplja varijanta. MM zvučnice (moving magnet, tj. pokretni magnet) su robusnije, traže manje kompleksno pretpojačalo a postoji i mogućnost zamjene igle od strane samog korisnika, iako to često ne nudi znatnu uštedu u odnosu na kupnju nove zvučnice.