Menu Toggle navigation

[Kućno Kino] Dolby Atmos vs. DTS: X –  usporedba najnovijih formata sa zvučnim efektima

[Kućno Kino] Dolby Atmos vs. DTS: X – usporedba najnovijih formata sa zvučnim efektima

Dolby Atmos i DTS: X su formati sa zvučnim efektima koji pružaju surround zvuk s puno više realizma od nekih starijih formata.

Za ove formate potreban vam je receiver s ugrađenim dekoderom za Dolby Atmos, DTS: X ili za oba formata. Dolby Atmos zahtijeva barem jedan par Dolby Atmos „visokih“ zvučnika (primjerice stropnih zvučnika) dok DTS: X funkcionira s redovnim sustavom surround zvučnika.

strop Bowers & Wilkins CCM 684

Za potpuni učinak potreban je sadržaj koji je kodiran s navedenim formatima, a možete ga dobiti pomoću Blu-Ray ili media playera ili sa streaming servisa. Zvučni zapisi iz ovih formata snimaju se uz pomoć tehnologije poznate kao „objektni“ surround zvuk. To znači da se pojedinačni zvukovi mogu postaviti bilo gdje u vašem slušalačkom prostoru te se pomicati u tri dimenzije. S prethodnim surround sound formatima zvuk se mogao pomicati samo od naprijed prema natrag i slijeva nadesno, ali ne i gore-dolje.

Dolby Atmos format je već neko vrijeme u uporabi u mnogim kinima, te je podržan širokim izborom komponenti kućnog kina. Format je ugrađen u brojne uređaje: AV receivere, sound barove te su razvijeni i Dolby Atmos zvučnici.

DTS: X format pokrenut je početkom 2015. godine te je brzo prihvaćen u nekim kinima. Ubrzo nakon toga, počeo se pojavljivati u sustavima kućnog kina. Neki receiveri ga imaju ugrađenog samog po sebi, dok drugi zahtijevaju ažuriranje firmwer-a za dekodiranje zvučnih zapisa.

dolby_dts_3

Ovi formati su vrlo slični u svom objektnom pristupu surround zvuku, a imaju i sličnosti kada je riječ o opremi potrebnoj za njihovo funkcioniranje u vašem kućnom sustavu. Oba formata zahtijevaju AV receiver ili pretpojačalo s ugrađenim dekoderom. Danas mnogi receiveri nude oba formata unutar svojih specifikacija. Dakle, u većini slučajeva ne morate birati između jednog ili drugog. Također trebat ćete Blu-ray ili media player, dva HDMI kabla i surround sound zvučnički sistem.

dolby_dts_4

Dolby nudi specifične preporuke zvučnika za Atmos radi postizanja optimalnih performansi. To uključuje standardni 5.1 ili 7.1 surround sistem, plus barem jedan par („visokih“) stropnih ili Atmos zvučnika.

DTS: X kao format nema specijalnih zahtjeva vezano za broj odnosno količinu zvučnika i njihovu lokaciju u prostoru. Složite svoj zvučnički sistem kako najbolje odgovara vašem prostoru. Zatim pustite da se receiver auto-kalibrira, a procesor „pronađe“ detalje. To će odrediti gdje će najbolje zvučati dijalozi, a gdje zvučni efekti.

Koji od ova dva formata odabrati? Najbolje rješenje je imati receiver koji podržava i Dolby Atmos i DTS: X. Tako vam je zagarantiran užitak u najširem izboru filmova s najboljim surround zvukom.

4500