Marantz SA-10 napokon u Sonus Art slušaonici!

Marantz SA-10 napokon u Sonus Art slušaonici!

Marantz referentnu seriju svojih uređaja ne nudi često, jedna serija izlazi svako desetljeće. Ako ih ne nabavite u prvih par godina od predstavljanja, vrlo ih vjerojatno više ni nećete pronaći u slobodnoj prodaji. Izlasku svakog ambicioznog uređaja prethode godine ozbiljnog razvoja, a Marantzovih perjanica zbog toga se sjećamo desetljećima, sve od vremena legendarnih cijevnih pojačala i gramofona.

 

Novi Marantz SA-10 konstruiran je tako da postane nova referenca u digitalnom audiju, bilo s glazbom na diskovima ili sadržajem koji streamate s računala. Za takvo postignuće bilo je potrebno krenuti iznova, rekonstruiran je svaki dio i ugrađeno je mnogo inovacija. SA-10 uspijeva biti iznimni player CD i SACD diskova, no isto tako i reproduktor hi-res datoteka spremljenih na DVD-R diskovima, te D/A konverter za glazbu pohranjenu na računalu.

 

Marantzov SA-10 premijerno smo imali prilike upoznati na HighEnd Showu u Munchenu prošle godine, na vrlo impresivnoj prezentaciji koju je vodio Marantzov guru Ken Ishiwata. SA-10 je pokazao što može odsviravši nekoliko stvari s diska i laptopa putem USB-a. Iznimno bogata i stabilna zvučna slika koja puni prostor i izvan granica zvučnika, odlična tonska ravnoteža i fino strukturirana dinamika koliko uzbuđuje otkrivanjem najfinijih detalja, toliko i relaksira ispravnošću i jasnoćom. Naravno ravnopravan dio zasluga pripada i pojačalu PM-10, te samo za tu priliku korištenim unikatnim zvučnicima, no niti jedan fascinantni zvučnik još nije odsvirao nešto što izvor zvuka prethodno nije pročitao i pripremio za amplifikaciju.

 

 

Najzorniji primjer temeljitog dizajna SA-10 je svakako transport za čitanje diskova. Dok danas praktički svi drugi proizvođači posežu za lako nabavljivim i jeftinim DVD-ROM čitačima koje onda prilagođavaju svojim uređajima, Marantz je svoj transport konstruirao i izradio sam. U srcu SA-10  nalazi se najnoviji SACD-M3 transportni mehanizam, konstruiran s ciljem naboljeg mogućeg čitanja zapisa s SACD i CD diskova. No ne samo da ovaj transport nudi vrhunski zvuk s CD i SACD diskova, on također nudi i reprodukciju s DVD-R diskova na kojima možete napraviti kompilacije audio datoteka u visokoj rezoluciji pomoću DVD snimača na računalu. Reproducirati se mogu FLAC datoteke do 24/192, DSD64 i DSD128, ALAC, AIFF i MP3.

 

Vrhunske performanse idu i dalje od reproduciranja  diskova, SA-10 je funkcionalan i kao zasebni DAC, s optičkim, koaksijalnim i PC-USB ulazima. Digitalni ulazi primaju signal do 192kHz/24bita, dok asinkroni USB-B za izravni spoj s računalom prima signale do čak 384kHz/32bit, te DSD64, DSD128 i DSD256. Sklopovi digitalne ulazne sekcije potpuno su izolirani od ostatka uređaja kako bi se eliminirala svaka mogućnost unošenja smetnji iz spojenog računala.

 

Inovacija ima još - izrada vlastitog transporta za čitanje diskova i napredak u tehnologiji D/A čipova omogućila je primjenu radikalnog pristupa u pretvaranju digitalnog u analogni signal. Kako je nedavno u časopisu HI-FI News napisao Paul Miller, cijenjeni ekspert za digitalni audio - " četvrt stoljeća nakon što su se audiofili prvi put susreli s BIt Stream konverzijom, audio svijet napokon ima novi 1-bitni DAC." Zadržane su sve prednosti 1-bitne konverzije kakva se nalazi u prethodnim najboljim Marantz playerima, ali s novim filterima i upsamplingom. SA-10 sve PCM i DXD signaleunaprjeđuj e u DSD 11.2 koristeći vlastiti MMM-Stream pretvarač, a nakon toga se analogni signal dobiva iz MMM-konvertera koji zamjenjuje klasični DAC. MMM reprezentira Marantzov najnoviji pristup rješenju digitalnog filteringa, i to izveden nevjerojatno precizno u tehnologiji 32 bita umjesto uobičajenih 24, te pri 12.288 MHz.

DSD je tako u središtu načina na koji SA-10 obrađuje digitalni signal. PCM i DXD signali su podignuti i pretvoreni u DSD pri frekvenciji od 11.2 MHz pomoću MMM-Stream pretvarača, a prema analognim izlazima ga umjesto konvencionalnog D/A pretvarača upućuje MMM konverterski stupanj.

SA-10 je na tržištu tek nekoliko tjedana, no već je itekako zapažen, dostupno je nekoliko recenzija u uglednim medijima. Časopis Hi-Fi News dao mu je oznaku "Outstanding product" i ovako presudio: "SA-10 je uvjerljivi most između tradicionalnih srebrnih diskova i formata 21. stoljeća, kombinacija kvalitetne izrade, napredne tehnologije i predivnog zvuka čine ga odličnim kandidatom "za vaš posljednji CD player".  

Uz CD Player SA-10, u našoj slušaonici pogledajtei pojačalo iz Legendary serije, Marantz PM-10.

Pogledajte Marantz SA-10 u našoj slušaonici!