Marantz - 60 godina HiFi povijesti

Marantz - 60 godina HiFi povijesti

POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA"

 

Marantz: 60 godina postojanja - hommage glazbi

Because Music Matters.

 

Ove godine, Marantz slavi svoj 60. rođendan. Tvrtka je povodom proslave lansirala novi network player, NA-11S1 - prvi uređaj koji je ostvario puni potencijal visoke rezolucije novih medija.  Marantz je ovim playerom omogućio vjernu reprodukciju glazbe visoke rezolucije stvorivši time 'studijski izvornik' u dnevnoj sobi korisnika – po prvi puta u povijesti.

Uz NA-11S1, tu je i Marantz Consolette - prvi wireless dock stvoren baš po mjeri audiofila. Oba uređaja su svojevrsni pioniri na svojim područjima, te predstavljaju odličan primjer inovacije po kojoj je Marantz bio poznat kroz svih dosadašnjih 60. godina rada.  Kako je moguće da samo jedna tvrtka kontinuirano razbija kalupe s novim proizvodima i dotiče vrhunac tehnologije - tako dosljedno i tako dugo?

"Odgovor leži već u samom sloganu", kaže Terrie O'Connell,  aktualni direktor kompanije. "Na svaki komad tiskane publikacije objavljujemo „Because Music Matters. To nije samo slogan, ili marketinški trik. To je filozofija koja je štovana u Marantzu od samoga početka. I ja vjerujem da je to ono što ističe Marantz ispred drugih proizvođača audio opreme. "

Osnovan gotovo slučajno

Dobro je poznata anegdota da je Saul B. Marantz osnovao tvrtku gotovo slučajno. On je jednostavno želio reproducirati svoje ploče na višoj kvaliteti od tada dostupne audio opreme. Saul je proveo četiri godine u projektiranju, izradi i rekonstrukciji svog prvog predpojačala - opremljenog sa svim equalizerima koje je mogao naći. Radio je to prije svega za sebe, ali prvi model prerpojačala koji je dobio ime Audio Consolette, postao je objektom želja za svakoga tko ga je čuo.

Model 1

Već dvije godine kasnije, odnosno 1952. Saul B.Marantz  je „proizveo“ 100 setova ovog uređaja. Manje od 12 mjeseci kasnije,  napravio ih je više od 400, a svaki se prodao prije nego što je bio spreman za isporuku. Bio je to uspjeh koji ga je naveo da komercijalnu verziju Audio Consolette pojačala ukrasi nazivom „Model 1“, a 1953. godine rođena je sada već legendarna tvrtka Marantz.

Saul

 

Saul B. Marantz je prije svega bio ljubitelj glazbe. Ne samo da je volio slušati glazbu, već ju je kao daroviti amaterski glazbenik, uživao i stvarati. To mu je dalo prednost nad drugim proizvođačima. On je znao koliko je bitno da se svaki glazbenik 'uklopi' s ostatkom, jer bez obzira koliko neki muzičar bio dobar u tehničkom smislu, odnosno u sviranju svog instrumenta, ako se on ne poklapa s ostatkom benda  - nešto jednostavno neće biti u redu.

Saul je znao taj princip, pa ga je instinktivno mogao primijeniti na svim svojim komponentama. I upravo je to ključni element razlike svih Marantz uređaja – njima je bitna glazba, a ne samo performanse očitavanja u laboratorijskim uvjetima.

 

Povijest audio revolucije

Jedan od najvažnijih prijelomnih trenutaka u povijesti Marantza je došao istodobno s  lansiranjem tri legendarna uređaja:  Model 7 (predpojačalo), Model 8 (stereo pojačalo) i Model 9 (mono pojačalo), a sve to predstavljeno je davne 1958 godine. Te jedinice su redefinirale HiFi definiciju jednim kvantnim skokom,  pa je primjerice Model7 bio na „top ljesticama“ po prodaji sljedećih 11 godina.  No Marantz zu nije stao - ubrzo nakon što je lansiran u 1963, model 10B s ugrađenim osciloskopom postao je referentni uređaj koji je redefinirao kvalitetu tadašnjih FM tunera.

Marantz Models

 

 

70-ih godina prošlog stoljeća Marantz je dosegao nove visine sa svojim snažnim pojačalima i receiverima, od kojih je Model 500 isporučivao impresivnih 2x 250W snage na 8 Ohma. Kako bi mogao nositi toplinu iz ovog mega-pojačala Marantz je osmislio inovativni sustav hlađenja s posebnom tehnologijom disperzije topline.

Zatim slijedi Esotec serija, u kojoj se nalazi i 42kg teško SM1000 stereo pojačalo s 2x 400 W snage na 8 Ohma. Esotec Serija je cijenjena među audiofilima i po jedinstvenom TT1000 gramofonu, koji je prepoznatljiv po  tzv. stakleno-aluminijskom „sendvič kućištu“.

Početkom 80-ih veliku je popularnost stekao Marantzov Model 2600: 2-kanalni stereo receiver težine 32 kg s 300 W RMS po kanalu na 8 ohma.

CD63 Prvi Cd Player

 

 

CD REVOLUCIJA

U roku godinu dana od kada je predstavljen CD format 1983., Marantz i Philips su zajednički pokrenuli proizvodnju komercijalnih CD-playera. U to vrijeme CD je bio u mogućnosti pohraniti podatke 14 bitne rezolucije, no uz oversampling od 4x, Marantz CD63 CD player prvi je dosegao mogučnostz čitanja čak 16 bita (što je ostao i današnji standard).

 

MARANTZ CD63 - prvi CD player koji "čita" 16 bita

1985. Marantz je opet postavio nove standarde u AV svijetu - revolucionarni RV-55 je prvi komercijalno dostupan set s Dolby Surround procesorom. Tada je bilo moguće, po prvi puta u povijesti, uživati u ​​fantastičnom kino zvuku u vlastitoj dnevnoj sobi.  Po prvi puta u povijesti, ljudi su mogli doživjeti  Star Wars trilogiju u punom sjaju,  osjetiti grmljavinu Ghostbustersa i  uživati u glazbi Flashdancea  - a sve to u svojoj dnevnoj sobi.

Ax1000

         Marantz AX1000 "all digital" audio procesor

AX1000 audio procesor predstavljen je 1991., kao „all-digital“ signal procesor koristeći  SAA7350 D / A konverter. AX1000 bio je sposoban  izmjeriti i kompenzirati sve audio nedostatke u sobi za slušanje – također prvi puta u povijesti. Danas to možete jednostavno nazvati „kalibracijom zvučnika“ no 1991. To je bila revolucionarna tehnologija koja je postavila temelj Marantzovoh uspjeha u obradi digitalnih audio podataka.

Godine 1993. razvijen je novi CD63, koji je nosio isto ime kao i njegov prethodnik, ali je bio nekoliko svjetlosnih godina od izvorne CD63 tehnologije. Ovaj CD player prodan je u više od 160.000 primjeraka, a poslužio je i kao inspiracija za legendarni KI Signature model koji je prvi puta proizveden 1995 godine.

Ken Ishiwata Cd63

                   KEN ISHIWATA - legendarni Marantzov tehničar

Prvi audiofilski 5-kanalni AV-receiver predstavljen je 1999., a rezultat toga bilo je postavljanje novih standarda u audio video kvaliteti.  Stoga ne iznenađuje činjenica da je Marantz SR-14 osvojio mnoge nagrade i bio instaliran u mnogim slušaonama kao referentni model s kojim su se svi natjecali. SR-14 nudio je 5x 140W snage na 8 ohma što je proizašlo iz golemog toroidalnog transformatora, okruženog nevjerojatno sigurnim kućištem s debelim aluminijskim „stopalom“ od masivnog bakra.

Marantz je bio prepoznat i kao specijalist za CD playere, a kad je predstavljen Super Audio CD (SA-CD) u 1999. godini, tvrtka je lansirala referentni player SA-1. Već 2006. došlo je vrijeme za novi referentni Player SA-7S1, koji  je bio vođen predpojačalom SC-7S1 i mono napajanjem MA-9S1.

Sa 1 Super Audio

I sada, u godini obilježavanja 60. obljetnice osnutka, Marantz je odlučio pokrenuti novu eru u svijetu HIFI-a. Baš kao što je njegovo prvo pretpojačalo postavilo novi standard za većinu gramofonskih ploča, a Marantz CD63 definirao novu razinu CD reprodukcije, tako je  u novoj eri Marantz odlučio ponuditi dašak izvrsnosti - s novim NA-11S1 Network Playerom i prvim Hi-Fi bežičnim dockom Consolette. Kako nevjerojatno poetičan način za početak sljedećih 60 godina!

Ovdje možete detaljnije upoznati povijest Marantza: http://www.marantz.eu/history