Marantz Premium series - PM11-S3 / SA11-S3

Marantz Premium series - PM11-S3 / SA11-S3

Marantz Premium serija oduvijek je predstavljala vrh ponude stereo HIFI uređaja. Već s prvom inačicom

Marantz je ozbiljno prodrmao segment high-end integriranih pojačala i SACD playera. Robustna izrada i zavidne perormanse osvojili su srca mnogih audiofila, ali i novinara priznatih svjetskih audio časopisa. Uređaji su predstavljali svojsvrstan iskorak u Marantzovom dizajnu popraćenom besprijekornom izradom.

Masivno aluminjsko kućište u kombinaciji s bakrom kao idealnim (i skupim) materijalom kad je elektronika u pitanju, podsjećalo je na neka vremena u kojima se nije štedjelo prilikom izrade HIFI uređaja. Topologija koja je pratila S1 Preimium oslanjala se na referentnu seriju Marantzovih mono pojačala MA-9 i SC-7 pretpojačala što samo govori što se zapravo krije "ispod haube" ovih uređaja. Međutim, razvoj tu nije stao i nekoliko godina kasnije, S2 serija ugledala je svjetlo dana.

Vanjski izgled nije otkrivao bitne razlike od prethodnika, međutim ono što se nalazilo u unutrašnjosti zvučno je potvrđivalo da je ipak riječ o značajnom napretku. Sada je u srcu SACD playera kucao napredniji D/A konverter, učinjena su poboljšanja u napajačkoj sekciji, skraćen je put signala, i još mnoštvo sitnijih, ali kako se pokazalo u slušnom i laboratoriskom testiranju, bitnih detalja.

Naposlijetku, obje Premium serije, S1 i S2, imale su nešto o čemu je konkurencija uglavnom mogla samo sanjati - odličnu cijenu. Uređaji takvog zvučnog kalibra tjerali su kupce na posezanje ruku duboko u džepove ne bi li dobili iste ili približne perormanse, i tu je Marantz odigrao ključnu ulogu u popularizaciji Premium serije.

Nova, S3 Premium serija prati siguran i utaban put prethodnika. Stiže na tržište kao svojevrstan "Tour de Force" Marantzovih inženjera koji su sada u rukama imali višegodišnje iskustvo u razvoju i koji su imali jasnu viziju kako dodatno unaprijediti cijelu seriju. Rezultat je po svojoj prilici izvrstan! Družimo se već neko vrijeme s novim uređajima, integrirano pojačalo PM11-S3 kombinirali smo s više vrsta zvučnika različitih po ustroju, od manje zahtjevnih dvosistemaca pa sve do punokrvnih high-end trosistemaca poput Bowers & Wilkins 802 Diamond.

Marantz Premium 2

U svim kombinacijama PM11-S3 pokazao je da može izaći na kraj i s najvećima. Izuzetna stabilnost u radu čak i kod većeg opterećenja i glasnoće, i dalje je glavna odlika ovog integrirca. Razloge za ovakav stabilan rad prije svega valja potražiti u samoj snazi pojačala, a ona govori o "zdravih" 2 x 100 W (RMS) na 8 Ohma, odnosno 2 x 200 W na 4 Ohma, masivnom oklopljenom toroidalnom transformatoru i odličnom damping faktoru. Međutim, za razliku od prethodnika, PM11-S3 pruža veću transparentnost zvuka i općenito zvučnu pozornicu. U kombinaciji sa SA11-S3 svjedočili smo fantastičnoj rezoluciji prepunoj detalja.

Cijelokupan zvučni spektar uravnotežen je i ne dozvoljava ekscese u određenom području. Ukoliko je i postojala (a je) zamjerka ranijim inačicama da pomalo vuku na topliju stranu, ovdje to svakako nije predmet analize. Tonska neutralnost osvaja u reprodukcijama klavira i vokala, dok slušajući klasične koncerte odlična dinamika dolazi do izražaja.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

S tehničke strane, u SA11-S3 ugrađen je potpuno novi SACD transport i D/A konverter koji je razvijen za referentni SA-7 SACD player. Zahvaljujući novo ugrađenim filterima, iz standardnih CD-a se izvukao takoreći maksimum koji je usporediv čak i sa SACD diskovima. Dobra vijest je i to, što je u SA11-S3 s prednje strane ugrađen asinkroni USB priključak što omogućava spajanje čitavog niza vanjskih izvora zvuka koji će posao konverzije u potpunosti prepustiti ugrađenom DAC-u. Naravno, kao što se i očekuje od ovakvog uređaja, na poleđini se nalaze digitalni koaksijalni i optički ulazi i izlazi što znači da SA11-S3 može poslužiti i kao transport, i kao DAC.

Sigurni smo da u godinama pred nama Marantz ponovno ima ozbiljne takmace u high-end razredu i da će konkurencija još jedanput potražiti spas u lijekovima za glavobolju. Ako još svemu dodamo podatak da Marantz planira u prvom kvartalu sljedeće godine pridružiti Premium seriji i NA11-S1 network player, sasvim je jasno da je Marantzova budućnost u ovom segmentu osigurana i vrlo - raspjevana.