Menu Toggle navigation

Novi visokotonci B&W nove CM serije

Novi visokotonci B&W nove CM serije

Bowers & Wilkins nedavno je osvježio svoju vrlo popularnu CM seriju predstavljenu 2006. godine sad već legendarnim modelom CM1.

POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA"

 

Nova serija, s dodatkom S2 u imenu modela, uz neke promjene u izgledu ima i nekoliko bitnih tehničkih unaprjeđenja, kao i kompletno novi model CM6 S2, za kojeg se očekuje kako će redefinirati očekivanja za standmount zvučnik u svojoj klasi. Jedna od bitnih tehničkih novina u novoj CM seriji je "Decoupled Double Dome" visokotonac, što bi se moglo prevesti kao odvojena dvoslojna kupola, te "Tweeter on Top" tj. visokotonac na vrhu, odnosno izvan glavnog kabineta. Ovo potonje koristi se samo u CM6 S2 te CM10 S2.

Dvoslojna kupola

Visokotonci s dvoslojnim kupolama koriste se u svim modelima nove CM serije. Kod bilo kojeg visokotonca, bez obzira na njihov oblik, dijafragme moraju biti što lakše i kruće kako bi mogle točno reproducirati tonove iz visokog spektra. To znači da rezonantna frekvencija, često nazivana i break-up frekvencija mora biti što viša, daleko izvan čujnog područja kako bi njezin utjecaj bio nečujan u čujnom području do 20 kHz.

CM Series Training Presentation Page 10 Image 0001

Novi CM6 S2

Novi visokotonac ima tanku i laganu aluminijsku kupolu, a obod te kupole je s donje strane pojačan drugom kupolom koja je zapravo prsten jer je toj donjoj kupoli izrezana velika većina njenjog središta. Na taj način se vidljivi dio kupole dodatno ukrućuje, bez da joj se dodaje značajna masa. Rezultat je pomicanje rezonantne frekvencije s 30 kHz u visokotoncima prethodne generacije na 38 kHz, a osim toga podignuta je i osjetljivost.

CM Series Training Presentation Page 16 Image 0001

Pogledajte usporedbu mjerenja sklopa svih pomičnih dijelova visokotonca u trenutku kad se približava rezonantnoj frekvenciji, lijevo je prethodni model, a desno novi. Ono što je vidljivo lijevo je kako centar kupole zadržava ispravno klipno gibanje (površina crvene boje), no obod počinje rezonirati, tj. nekontrolirano titrati, dok je kupola na slici desno zadržala kontrolu na cijeloj svojoj vidljivoj površini, ali i na zavojnici koja pokreće kupolu.

CM Series Training Presentation Page 17 Image 0002

Odvojeni visokotonac

Da bi visokotonac "Decoupled Double Dome" bio to što jest, treba ga još na neki način i "odvojiti". Svrha odvajanja je spriječiti utjecaj vibracija kabineta koje uzrokuje kretanje membrana bas zvučničkih jedinica. Nije teško zamisliti kako visokotonac koji vibrira ne može raditi jednako kvalitetno kao onaj koji je miran. Kad se visokotonac oslobodi vibracija rezultat je jasniji, delikatniji zvuk visokih tonova. U primjeni u kojoj je visokotonac ugrađen u kabinet, odvajanje se izvodi tako da se prsten od sintetskog gela (na slici sasvim lijevo) postavlja oko magnetskog sklopa i osigurava da cijeli taj sklop "lebdi" unutar svog sjedišta.

CM Series Training Presentation Page 18 Image 0001

U modelima CM6 S2 i CM10 S2, odvajanje se postiže izdvajanjem visokotonca iz kabineta u vlastito ovalno kućište. To omogućuje daljnje mjerno poboljšanje u odnosu na konvencionalne i "odvojene" visokotonce koji su smješteni u glavni kabinet.

CM Series Training Presentation Page 11 Image 0001

Novi CM10 S2

Grafikoni pokazuju mjerne rezultate rasprostiranja (disperzije) zvuka pri signalima od 5, 10 i 20 kHz. Crvena krivulja predstavlja rezultate modela CM5 S2 (koji ima visokotonac ugrađen u kabinet), a zelena krivulja CM6 S2 s potpuno istim visokotoncem, ali u "tweeter on top" konfiguraciji. Idealan rezultat bi izgledao kao pravilna kružnica, jasno je vidljivo da je CM6 S2 bliži idealu.

CM Series Training Presentation Page 20 Image 0001

To znači da "tweeter on top" pomaže u stvaranju prirodnijeg zvuka i uvjerljivijeg osjećaja prostora.

CM Series Training Presentation Page 23 Image 0001

Skretnica

Decoupled Doubled Dome visokotonac koristi se i u svim modelima nove serije 600, no u novoj CM seriji daje značajno bolje rezultate. Uzrok tome su superiorne komponente na putu signala u svim CM S2 modelima. To uključuje nove skretnice s kondenzatorima visoke kvalitete Mundorf EVO, poboljšanim niklanim zvučničkim terminalima i unutarnjim ožičenjem.

skretnica

Sve to doprinosi jasnoći, detaljima i općenito većoj otvorenosti ukupnog zvuka modela nove CM serije.

CM Series Training Presentation Page 13 Image 0001

 

 

Banner Katalozi Dobavljača