Menu Toggle navigation

Otvorene ili zatvorene slušalice - koje su bolje?

Otvorene ili zatvorene slušalice - koje su bolje?

U ovom tekstu otkrit ćemo vam razlike između dva osnovna tipa slušalica, te objasniti za koje prilike su "bolje" otvorene a za koje prilike zatvorene slušalice.

POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA"

 

 

Iako smo već u nekoliko navrata pokušali objasniti na što je potrebno paziti prilikom odabira novih slušalica (članci iz serije HIFI ŠKOLA: Vodič za kupovinu Hi-Fi slušalica, Tehničke specifikacije slušalica), sve nas više kupaca traži da im objasnimo glavnu razliku između otvorenih i zatvorenih slušalica odnosno ljudi žele znati koje su bolje. No kao i kod mnogih stvari u životu, ništa nije crno bijelo, pa tako ni u svijetu Hi-Fi slušalica...

Zatvorene slušalice

Zatvorene slušalice imaju potpuno zatvorene školjke, što otežava širenje zvuka prema van, ali i dolazak vanjskog zvuka do slušatelja. Ovo ih čini idealnim za profesionalnu, studijsku upotrebu, ali i za korištenje u svim situacijama gdje slušanje glazbe nije intimno iskustvo - u vlaku, u knjižnici, kod kuće pokraj uspavanih ukućana i slično. Također postoje i zatvorene slušalice s aktivnim prigušivačem buke, koje će se dodatno pobrinuti da zvukovi iz okoline ne ometaju vaš zvučni doživljaj.

Ukratko, među slušalicama zatvorenog  tipa ima modela koji imaju nešto izraženiji bas, te ostavljaju jači dojam neposredne blizine glazbe - nekako kao da se glazba nalazi "u vašoj glavi".

Otvorene slušalice

Otvorene slušalice imaju ušne školjke čija je vanjska stijenka često i prilično providna, rebrasta, rupičasta, ili na neki drugi način akustički propusna, odnosno imaju otvorene drivere, što omogućuje slobodnu cirkulaciju zraka – unutra i prema van. Često ostavljaju dojam veće zvučne pozornice, zvuk je nešto prozračniji i prirodniji, u pravilu su lakše, uši se manje griju, no eventualne negativne posljedice su manje basa te širenje zvuka i u okolni prostor. To u pravilu znači da ovakve slušalice nisu pogodne za korištenje u javnosti, odnosno u onim prilikama gdje ne želite maltretirati okolinu vlastitim izborom glazbe.

Dakle, prilikom kupovine slušalica najvažnije je obratiti pažnju na to gdje ćete ih i kako koristiti. Ako vam je primarna namjena korištenje u prostorima gdje boravi više ljudi, otvorene slušalice slobodno možete zaboraviti. Ako pak uglavnom koristite slušalice kod kuće, te volite nešto prirodniji zvuk, vjerojatno će vam otvorene slušalice više sjesti.

U bilo kojem slučaju, ne postoji univerzalni odgovor na pitanje koje su bolje, jer to ponajprije ovisi o razlikama u modelima, ali i o individualnom ukusu.

Ako i dalje niste sigurni koje slušalice bi VAMA mogle biti bolje, posjetite našu poslovnicu u Šarengradskoj 1 (Google maps), gdje smo posebno istaknuli akcijske hi-fi slušalice otvorenog i zatvorenog tipa, pa ih sve ih možete isprobati i u kombinaciji s pojačalom odnosno DAC-om po želji.

Banner Katalozi Dobavljača