Menu Toggle navigation

Pogledajte kako izgleda glavna B&W tvornica

Pogledajte kako izgleda glavna B&W tvornica

HI-Fi novinar Jason Kennedy nedavno je posjetio Bowers&Wilkins tvornicu u Engleskoj, a mi vam donosimo njegovu priču.

POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA"

Worthing je uspavani grad na jugu Engleske, gdje nema previse zbivanja. Osim ako ne posjetite jednu od najvećih tvornica zvučnika na svijetu.

U tom je gradu John Bowers davne 1966. godine osnovao Bowers & Wilkins (odnosno B&W Electronics) kompaniju. Roy Wilkins posjedovao je trgovinu elektroničke robe a upravo tamo je John Bowers sastavljao svoje prve zvučnike (ručno!).

Danas tvornica zapošljava 320 ljudi, a otvoren je i ured u Londonu odakle se vrše sve marketinške aktivnosti te odjel za razvojne aktivnosti u Steyningu, koji je posvećen inovacijama pa je stoga i zatvoren za javnost. Bowers & Wilkins ima najbolju tvornicu u državi, ako ne i u svijetu, a trenutno zapošljava i neke od najvećih talenata u industriji.

Nisam siguran na čemu trenutno rade, ali rečeno mi je da će neki novi uređaji biti predstavljeni već početkom lipnja!

U prošlosti sam posjetio zgradu u Steyningu, koja je sada zatvorena za javnost, pa je moja nova destinacija bila tvornica u Worthingu gdje se izrađuje isključivo 800 Diamond serija (većina proizvodnje je ipak u njihovoj tvornici u Kini).

Bw _pic _15

Moja turneja po tvornici započela je u skladištu, koje čak i za britanske standarde audio industrije spada u “velika skladišta”.

Svaki proizvod u tvornici prolazi rigorozno testiranje na ekstremne temperature i vlagu, a postoje i strojevi koji simuliraju UV zračenje ekvivalentno jednogodišnjoj ekspoziciji - gdje proces testiranja traje čak 1001 sati! Tu su i takozvane “solne kupke” u koje se stavljaju vodonepropusni zvučnici poput AM1, no testovi koji definitivno najviše dočaravaju su razvlačenje kablova C5 slušalica i uzastopno savijanje okvira P3 slušalica kako bi se izmjerila njihova izdržljivost.

Pogledajte galeriju slika na našem Facebooku!

U istoj prostoriji koriste se alati koji provjeravaju da su svi dijelovi uređaja “na razini zadatka”. Većina dijelova ima vrlo tanku toleranciju – Diamond visokotonac, primjerice, ima toleranciju od +/-0.1mm, što je pravi izazov za njegove gumene dijelove.

Prepoznatljiva “glava” modela 800 i 802 izrađuje se od kompozitnog materijala iz Nizozemske pod nazivom “Marlan”, ali svi završni radovi i lakiranje izvode se in-house. Gloss-black finish pokazao se kao najpopularnija opcija za 800 Diamond seriju a ujedno je i najteži za proizvodnju – zahtjeva čak 5 baznih premaza i isto toliko površinskih. U prijevodu, potrebno je dvostruko više truda nego što bi trebalo za proizvodnju drvenog finisha. Poliranje za Nautilus, primjerice, zahtjeva cijeli dan rada dok process sušenja traje još dodatna 3 dana.

Iako su neki dijelovi kabineta ofarbani rukom, većina dijelova je fino obrađena robotskom rukom na dugoj automatiziranoj liniji koja uključuje i traku za sušenje laka. Upravo taj segment je zaslužan za povećanje proizvodnje velikih zvučnika kojima je taj završni proces obrade predstavljao najveći problem.

U B&W tvornici u Worthingu izrađuju se i neke komponente za zvučnike koji se sastavljaju u Kini. Jedan od takvih dijelova je i elektromagnetska zavojnica zvučnika koja se ne može proizvesti u Kini zbog previsoke vlažnosti. Jedini visokotonci koji se rade u Worthingu su oni za 800 Diamond seriju. Imao sam prilike držati u ruci neke visokotonce koji nisu prošli kontrolu kvalitete i nisam mogao vjerovati koliko su krhki ovi dijelovi. Upravo zbog tog „otkrića“ počeo sam koristiti dvostruki oprez svaki puta kada dolazim u kontakt sa skupljim zvučnicima!

B&W je izvorno koristio Rohacellovu proizvodnju za svoje jedinice, no sada je sve izvedeno in-house radi veće kontrole. Žute Kevlar dijafragme koje se nalaze na većini B&W srednjetonskih i subwoofer jedinica formiraju se zagrijavanjem i oblikovanjem čak 3 puta. Tajna izrade konzistentno dobrozvučečih dijafragmi je očito u plastici koja drži vlakna na okupu.

Za finalno sklapanje zvučnika sve jedinice su uparene po barkodovima zajedno sa svojim kabinetima, tako da tvrtka može pratiti izvore svih “stranih tijela", odnosno lažnjaka koji se znaju pojaviti na internacionalnom tržištu.

Ako uzmemo u obzir da tvornica u Worthingu brine samo za proizvodnju serije 800, to je prilično impresivno mjesto – veće nego bilo koja slična tvornica u zemlji. Bowers & Wilkins definitivno odlazi u ekstreme kako bi osigurao kvalitetu i konzistentnost svojih proizvoda.

izvor: http://www.theaudiobeat.com