Menu Toggle navigation

Rotel 15 Series - najbolji spoj tradicije i digitalije

Rotel 15 Series - najbolji spoj tradicije i digitalije

Rotel izrađuje audio proizvode visokih performansi već preko 50 godina te je priznat kao predvodnik u segmentu "pristupačnog high-enda" - uređajima konstruiranim za predane audiofile i ljubitelje kućnog kina.

Novi referentni uređaji - pretpojačalo RC-1590, pojačalo snage RB-1590 te tuner RT-1570 s FM i DAB prijemom, internet streamingom i opcijom reprodukcije s mrežnog servera zadržavaju Rotelov položaj na prvoj liniji pristupačnih audio sustava visokih performansi.

Novi modeli podjednako koriste najnovije digitalne tehnologije kao i one tradicionalne vrline klasičnih pojačala u A/B klasi.

RB-1590 - moćno stereo pojačalo za velike prostore

RB-1590 stereo pojačalo snage je vrlo moćan aparat od 350 W po kanalu pri 8 Ohma, oba kanala mjerena pri punom opterećenju. Idealan za slušanje u većim prostorima ili za zvučnike niže osjetljivosti koji traže veće mogućnosti pojačala kako bi postigli realističnu dinamiku.

Impresivne osobine ovog pojačala počinju s dvostrukim toroidnim transformatorima Rotelove vlastite konstrukcije i izrade. Transformatori su samo dio masivnog napajanja koje uključuje i osam specijalnih BHC kondenzatora, made in UK, poznatih po malim gubicima i brzom odzivu, što unaprjeđuje točnost svih snažnih tranzijenata, kao i osobine u bas području. Te komponente su sposobne za kontinuirano praćenje svih naponskih i strujnih zahtjeva čak i pri najkompliciranijim opterećenjima.

RB-1590 nije samo sirova snaga, svaki konstrukcijski detalj elektroničkih sklopova pomno je razmotren a svaka komponenta izabrana je tek nakon dugotrajnih i strogih slušnih testova. Pojačalo je izvedeno u konfiguraciji pravog dvostrukog mono-bloka što osigurava maksimalno odvajanje kanala i na kraju bolji stereo efekt.

RB-1590 namijenjen je zahtjevnim audiofilima te osigurava najvišu audio kvalitetu po cijeni od 23 100 kn.

RC-1590 - beskompromisno pretpojačalo po vrlo konkurentnoj cijeni

RC-1590 je stvoren u namjeri da se napravi stereo pretpojačalo referentne kvalitete koje je ujedno savršeni partner novom pojačalu RB-1590. Uz najvišu razinu konstrukcijske kvalitete nudi i izvanredne mogućnosti kontrole audiosistema te fleksibilnost u uporabi.

Konstrukcija elektroničkih sklopova i ovdje započinje sofisticiranim napajanjem koje se sastoji od dva toroidna transformatora kako bi se osigurala međusobna izolacija analognih i digitalnih signala. Transformatori su dio napajačkog slopa referentne kvalitete, odvojenih i reguliranih analognih i digitalnih sekcija s posebno izrađenim slit-foil kondenzatorima. Takvi kondenzatori imaju vrlo kratka vremena punjenja/pražnjenja te vrlo male gubitke što osigurava izvrsne bas performanse.

Svaki aspekt izbora dijelova i topografije sklopova ocijenjen je tijekom brojnih slušnih testova kako bi se postigla najviša kvaliteta zvuka. Naprimjer, analogni i digitalni sklopovi kostruirali su posebni timovi unutar Rotela te su kasnije sintetizirani u gotov proizvod. Analogni ulazi koriste niskošumne sklopove a među njima je i MM phono pretpojačalo visoke kvalitete. Digitalni ulazi su potpuno izolirani, a koriste superprecizne AKM 32 bit/768 kHz digitalno analogne pretvarače (DAC-ove).

Ostale pogodnosti su daljinski upravljač, okidački priključci za upravljanje drugim uređajima, zaslon s regulacijom osvjetljenja, funkcija automatskog gašenja (nakon 1, 2, 5 ili 12 sati te bez gašenja), RS232 i IP controlu za ugradnju u automatizirane sustave, mogućnost osvježavanja ugrađenog programiranja putem interneta, Rotel Link konekciju, vanjski IR daljinski ulaz, te 3.5 mm izlaz za slušalice na prednjoj ploči.

Za audiofile koji ne prihvaćaju kompromise RC-1590 je klasa za sebe, i to za cijenu (13 475 kn) koja je izuzetno korektna u odnosu na njegove performanse.

RT-1570 - svestrani tuner i internet streamer

RT-1570 nema samo FM i DAB tunere, već nudi i streaming internet radio stanica te audio reprodukciju s media servera.

Iznutra opet započinjemo poznatim Rotelovim toroidnim transformatorima s odvojenim namotajima za četiri neovisne sekcije napajanja; dvije za sklopove digitalno-analognih pretvarača i treća za fitriranje i izlazni stupanj. Filterski sklopovi koriste Slit-Foil kondenzatore posebno razvijene za ovaj model. Četvrto napajanje podržava sklopove pridružene centralnom procesoru i zaslonu. Svi ti sklopovi imaju neovisnu regulaciju i filtriranje kako i dolikuje audiofilskom uređaju.

Prednosti Wolfson DAC-a su diferencijalni izlazi, sve uz korištenje izabranih komponenata na putu signala, filterskih sklopova i izlaznih stupnjeva.

Osim što uz RT-1570 možete slušati FM i DAB (DAB+) radio stanice, tu je i podrška za razne audio kodeke (prvenstveno mp3, FLAC i AIF), u rezoluciji i samplingu do 24bit/96kHz. Takva svestranost znači da će se većina internet radio servisa i audio datoteka visoke rezolucije reproducirati u njihovoj izvornoj kvaliteti. Neki drugi Rotelovi proizvodi, poput RA-1570 pojačala ili RC-1570 pretpojačala imaju i posebni PC-USB ulaz koji može reproducirati datoteke rezolucije i do 24bit/192kHz.

RT-1570 može se lako uklopiti u multi-room sisteme putem RS232 te kontrolirati putem sistema kao što su Crestron ili AMX. "Rotel Link" je čista "plug and play" metoda kontrole svih kompatibilnih Rotelovih proizvoda poput pojačala i CD playera. Tu je i 12V senzorski prekidač za jednostavnu kontrolu uključivanja i isključivanja. Rotelov novi tuner bit će dostupan sredinom travnja po cijeni od 7700 kn.

RSP-1582 - ima šest Wolfson chipova

Stručnjaci u Rotelu su procesor RSP-1582 razvijali dvije godine. Svaki elektronički sklop kao i svaka funkcija ovog uređaja pomno su birani kako bi se odgovorilo izazovu da se razvije najbolji mogući uređaj za kućno kino.

RSP-1582 uključuje svu funkcionalnost i video mogućnosti koje bi ljubitelj kućnog kina mogao poželjeti, no prije svega, Rotel je audio proizvođač pa je audio područje u kojem je RSP-1582 doista sjajan. Naprimjer, DA pretvarač u ovom pretpojačalu/procesoru sastoji se od šest Wolfson WM8740, 24bit/192 kHz čipova. Ima četiri neovisna DAC-a za prednje kanale, centar i subwoofer, te dijeljeni stereo DAC za surround i stražnje zvučnike.

Tu je i analogna premosnica, tj. bypass funkcija kako bi se očuvao najčišći analogni signal. Kontrola glasnoće omogućuje mikro korake u podešavanju od svega 0.5 dB. U načinu rada kućnog kina, tu je Texas Instruments Aureus TMS320DA808 DSP dekoder visokih performansi s 10-pojasnim parametričkim ekvalizerom i PCM1804 analogno digitalnim pretvaračem.

RSP-1582 opremljen je s osam HDMI 4K ulaza s pass-through funkcijom uz korištenje Silicon Image Sil9573 2K/4K HDMI transceiverom koji podržava ARC / CEC. Na prednjoj ploči je 7“ TFT zaslon koji omogućuje jednostavna podešavanje svih audio i video parametara bez potrebe za uključivanjem vanjskog monitora ili projektora.

Dodatne pogodnosti uključuju jedan 4K HDMI na prednjoj ploči, APTX Bluetooth tehnologiju za zvuk u CD kvaliteti, PC-USB ulaz koji podržava 24 bit / 192kHz audio zajedno s jednim phono audio ulazom te za CD i tuner. Na prednjoj ploči je i iPod / iPad / iPhone kompatibilni USB ulaz. Uz sve to još i 4 AUX analogna ulaza zajedno s višekanalnim ulazima i XLR konektorima.

Na kraju, osim nedostižnih audio i video osobina, bilo koja osoba zadužena za instalaciju ovakvog uređaja naći će kako je RSP-1582 idealan za to iz slijedećih razloga: RJ45 mrežno spajanje, USB na prednjoj ploči za podršku u nadogradnji softvera, tri okidačka izlaza neovisna o izvoru, ulaz za IR daljinski s žicom, RS232 sučelje za automatizaciju, 2 IR konektora za prolaznu IR funkciju te navigacija kroz podešenja na prednjoj ploči.

Novi Rotelov sedmokanalni AV procesor RSP-1582 stiže početkom lipnja ove godine a bit će raspoloživ u Sonus Artu po cijeni od 26 950 kn.