POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA"

Mnogi misle da je za kvalitetnu reprodukciju digitalne glazbe dovoljno imati dobre zvučnike ili slušalice. Činjenica je da mnogi ljudi ne čuju razliku čak ni između MP3 datoteke manjih (128 Kbps) i većih (320 Kbps) brzina prijenosa, no ako spadate među one koji svoju glazbu čuvaju u nekompromiranim formatima tipa flac ili alac zasigurno ste se već susreli s pojmom "digitalno-analogni konverter" odnosno DAC.

ŠTO JE DAC?

Bez obzira jeste li početnik u svijetu Hi-Fi-a ili stara škola audiofila, vjerujemo da ima nekoliko stvari o DAC-ovima koje možda niste znali... Svaka zvučna kartica u sebi sadrži nekakav konverter digitalnog signala u analogni kako bi se taj zvuk mogao reproducirati na zvučnicima odnosno slušalicama. Ipak, razlika je u mogućnostima svakog DAC-a jer osim što će pretvoriti digitalni signal u analogni, DAC će izmjeriti dinamički raspon zvuka u bitovima (1 bit = 6dB; CD zapis je 16 bitni što znači da mu je doseg 96 dB).

Udac 3_illus _EN

U usporedbi sa standardnim CD zapisom od 44.1 khz i 16 bita, hi-res donosi veću učestalost uzimanja uzoraka (do 192 kHz) i veći broj bitova po uzorku ( 24 bita i više), što u praksi znači da sadrži daleko više informacija i pruža detaljniju, bogatiju i kompletniju reprodukciju. Naravno, hi-res fajlovi zauzimaju više prostora od standardnih, ali ni to danas više ne predstavlja veliko ograničenje zahvaljujući sve većim memorijama.

ZVUČNA KARTICA VS EKSTERNI DAC

Iako kvalitetna zvučna kartica može poslužiti kao dobro rješenje ako vam je računalo jedini izvor signala, eksterni DAC predstavlja bolju soluciju, i to iz više razloga. Prije svega, on je fizički izdvojen iz kućišta računala, koje je samo po sebi prepuno elektromagnetskih smetnji. Opremljen je kvalitetnijom elektronikom, kao i daleko boljim hlađenjem, što također utječe na kvalitetu reprodukcije, ali i na trajnost uređaja.

Ako ste među onima koji preferiraju slušati glazbu na svojim slušalicama, svakako isprobajte neko od pojačala za slušalice s ugrađenim DAC-om.

HIFI SUSTAV... ZA MANJE OD 1000 kn?

Nuforce uDAC3 je asinkroni USB Audio DAC koji zaista čini razliku za sve one koji koriste računalo kao primarni izvor zvuka, ali i za sve one koji preferiraju slušati svoju glazbu putem slušalica. Uređaj posjeduje TOCOS kontrole glasnoće za poboljšano praćenje prilikom tihog slušanja.

Također, ovaj je uređaj namjenjen i okorjelim gejmerima jer će primjetno poboljšati kvalitetu zvučnih efekata. Posebno upozorenje za sve one koji HiFi tehniku sude po njezinoj velični, jer UDAC3 će isporučiti bolju kvalitetu zvuka nego neki CD plejeri visoke klase!

UDAC3

Spajanjem DAC-a s vašim računalom putem običnog USB-to-mini USB kabla zaobilazi se konverter vaše zvučne kartice te se digitalno analogna konverzija odvija izvan računala - bez ikakvih smetnji te uz mogućnost obrade 24 bitniih audio zapisa.

Treća generacija najprodavanijeg Nuforce DAC-a dolazi s podrškom za DSD audio datoteke i radi u asinkronom modu. Asinkroni USB mod jamči bolji prijenos audio datoteka, jer se za transfer bitova ne koristi procesor računala. Laički rečeno, na ovaj se način bitovi šalju "u paketima" a proces konvertiranja iz digitalnog u analogni oblik se odvija bez greške, što za krajnjeg korisnika znači bolji zvuk bez nepoželjnih šumova.

ZAKLJUČAK?

Ne morate biti audiofil da bi primjetili drastično poboljšanje zvuka sa slušalica. Također, posebno oduševljava iznenađujuće dobar zvuk flacova s računala u kombinaciji s novim Denon PMA 1520 pojačalom...

Ako želite znati više o dobrom zvuku, svakako bacite oko na vodič i anketu Sonus Arta „TEST: 16 bit vs 24 bit audio - Čujete li razliku?“