Menu Toggle navigation

Kako najbolji multi-room zvučnici prolaze kućne testove?

Kako najbolji multi-room zvučnici prolaze kućne testove?

Hi-Fi ponovo dolazi u fokus ljubitelja tehnike, ponajviše zahvaljujući fenomenu bežičnog multi-room audija. Još prije godinu dvije, multi-room audio konfiguracije zahtjevale su komplicirane instalacije i ne baš intuitivno upravljanje. Današnji multi-room sustavi dolaze sa širokom paletom zanimljivih pogodnosti, a glazbu streamaju s pametnih telefona ili tableta te kućnih servera – bežično, a kabeli na ovaj način postaju stvar prošlosti. Glazbu možete slušati na puno zvučnika u isto vrijeme, ili različitu glazbu usmjeriti na različite zvučnike.

No, ako se želiti ukrcati na bežični party, ima jedna kvaka - streaming sustavi nisu međusobno  kompatibilni. Kad se razveselite jednim takvim zvučnikom, to znači da ste se udali u cijelu njegovu obitelj, nema šaranja uokolo. Mudar izbor je očito ključan, nemaju svi sustavi i neki zgodan komadić koji možete ponijeti u kupaonicu ili u prirodu. A važno je i kako integrirati bežični-multiroom s već postojećim klasičnim hi-fi stereo sustavom ili kućnim kinom.

Da vam malo pomognemo u sagledavanju mogućnosti takvih sustava, uzeli smo Sonos i Denon HEOS i potjerali ih kroz stazu s preprekama.

Dizajn

Za ovakav tip uređaja ključno je kako će se svojim izgledom uklopiti u vaš prostor. Srećom, oba su sustava na svoj način oku ugodna.

Denon HEOS nudi uređaje koji imaju osebujan izgled, no zakošene linije, dobre boje i materijali ipak ga postavljaju s prave strane upečatljivog dojma. Mali HEOS 1 je posljednji član obitelji, zgodan, sladak, kompaktan, može se nadograditi s HEOS GoPackom koji mu omogućuje 6 sati rada na baterije – idealno za roštilje. Prvi veći HEOS3 je već iznenađujuće dobar zvučnik koji idealno funkcionira u malim prostorijama u kući u kojima boravite neko vrijeme, kupaonice, male kuhinje, ostave, garderobe...Srednji HEOS 5 je ozbiljan zvučnik s ugrađena 4 kanala digitalnih pojačala te isto toliko posebno izrađenih zvučničkih jedinica. Najveći HEOS 7 dodaje još jednu bas zvučničku jedinicu i zvuči nevjerojatno, a tu je i pojačalo za slušalice.

Sonos je više klasičnog izgleda. Malecki PLAY:1, s metalnom mrežicom koja ga obavija, iznenađujuće je masivan, dok je veći, PLAY:3 svojim stožastim oblikom i zvučnicima na prednjoj strani nalik minijaturnom razglasnom zvučniku. PLAY:5 je ozbiljan stolni zvučnik s triom internih dvosustavskih basrefleks zvučnika na prednjoj ploči.SONOS LIFESTYLEKontrole na kabinetima su diskretno postavljene, a utičnica za strujni kabel je prikladno uvučena u tijelo zvučnika pa se zvučnik lako smješta blizu stražnjeg zida.

Dizajn Sonosa dopadljiv je gotovo svima, kompaktan je i nenapadno elegantan.

Postavljanje uređaja

Oba bežična sustava se jednostavno priključuju na kućnu bežičnu mrežu. Nema potrebe za satima čitanja čtanja priručnika sitnih slova - samo slijedite jednostavne upute i sustav će vam začas streamati online glazbu.

Dobar bežični multi-room sustav treba i aplikaciju koja je intuitivna i u isto vrijeme zabavna za korištenje. Sonos je i tu postavio standarde sa svojom predivno nekompliciranom aplikacijom. SONOS APPDodavanje novog zvučnika u vašu mrežu je jednostavno uključivanje novog zvučnika u struju i dodavanje smislenog imena. Kad se aplikacija pokrene, provest će vas kroz obaveznu registraciju i osvježavanje firmwarea, a nakon toga dodijelit ćete joj vaše izvore digitalne glazbe. Nudi se hrpa servisa, Rhapsody, Pandora, Spotify, Tunein i Tidal. Dodavanje funkcije stremanja s NAS servera najprije se na PC mora instalirati Sonos desktop controller i onda ručno podesiti konekciju, što može biti malo zaguljeno.

 HEOS APP
Spajanje HEOS uređaja na kućnu mrežu zahtjeva povezivanje vašeg pametnog telefona ili tableta s dotičnim uređajem putem priloženog kabela s 3.5mm konektorima. Nadalje samo slijedite nekoliko koraka uputa s HEOS aplikacije. Naravno, i HEOS nudi hrpu servisa uključujući Spotify, SoundCloud, Deezer, Tidal, Qobuz i Mixcloud, bilo u svim postojećim zonama istovremeno ili svaki u svojoj zoni, po želji. DLNA je kompatibilan, pa je nalaženje svih USB medija ili mrežnih pohrana glazbe gotovo u trenutku.

Na Denonu je također vrlo jednostavnogrupirati razne HEOS uređaje i dodjeljivati ih u zone. U jednom potezu možete grupirati onoliko uređaja koliko možete obuhvatiti s dva prsta i „uštipnuti“ zajedno, ako se zaželite party modea u sekundi. Možda još i impresivnije, unutar jednog sustava može se koristiti do 32 HEOS uređaja.

Zvuk

Oba sustava imaju zvuk čije osobine ostavljaju tipične bluetooh zvučnike daleko iza sebe u oblaku prašine, no također i između njih ima razlike. Dok će vas mali Sonos modeli ostaviti u čudu svojom artikulacijom i snagom, veći HEOSi su jasan korak naprijed u odnosu na Sonos.

HEOS 7 jednostavno ne može proći nezapažen. Nevjerojatno je koliko dubok i moćan zvuk može proizvesti. U većoj sobi to je neopisivo zabavno. No taj moćan bas smiren je bogatim srednjim tonovima pa je sedmica odličan izbor za široki raspon glazbenih žanrova. HEOS 5 je malo suzdržaniji, no opet toliko ugodan i jasan da je ipak nešto bolji od Sonosa PLAY:3.

Za usporedbu, Sonos PLAY:1 je toliko dobar da ostanete zabezeknuti, ograničava ga jedino stvarno minijaturna veličina. Play:5 je osjetno moćniji, no ipak ostavlja monofon dojam. Također pomalo iznenađujuće, PLAY:5 povremeno zvuči pomalo tanko za ipak pozamašan zvučnik.

Ni Sonos ni HEOS ne podržavaju 24-bitne datoteke, tj. audio visoke rezolucije, no u HEOSu će se to uskoro promijeniti.

Da sumiramo, Sonos je rodonačelnik ovakvih sustava, prvi je postao cool, ali veći modeli zaostaju za konkurencijom. Jednostavan za korištenje, a mali PLAY:1 je čudo.

HEOS 7 je vrhunska stvar u svojoj veličini, s toliko moćnim basom da će se to nekima činiti neogodovornim - ali i idealnim za veće prostore. Srednji HEOS 5 zato zvuči odlično u svim drugim prilikama. Upravljanje multi-room funkcija putem smartphone aplikacije je sjajno. Kad se pojavi, 24bitna podrška bit će ono što mnogi očekuju, a potreba za žičanim spojem tijekom instalacije je malo nespretnija nego kod konkurencije. No uzevši u obzir zvuk i USB podršku uz solidnu aplikaciju HEOS je teško nadmašiti.

Izvor: T3, the gadget website