Sonus Art prezentacije vrhunskih sustava

Četiri subote za redom, počevši od prezentacije u Zagrebu održane 18. 11. 2006., pa do one u Osijeku, Splitu i na kraju Zadru, ekipa iz Sonus Arta prezentirala je vrhunske audio/video sustave.

Posjetitelji u Zagrebu mogli su uživati u mogućnostima vrhunskog sustava kućnog kina i prednostima koje donose nove tehnologije visoke rezolucije slike. Izvor slike i zvuka bio je novi ROTEL “1080p” DVD plejer RDV-1092. Za projekciju slike visoke rezolucije zadužen je bio Panasonic PT-AX100E, koji je na platnu reproducirao kristalno čistu sliku dijagonale preko 2m. Za prikazanom kvalitetom slike zvuk nije smio zaostati, pa su za zahtjevnu zadaću odabrani impresivni Rotelov 7.1 procesorRSP-1098, snažno višekanalno pojačalo RMB-1077 klase D, i zvučnički sustav sastavljen od komponenti nove Focalove serije Chorus 800V. Dobra veza među komponentama sustava ostvarena je kablovima Nordost i Profigold.
U Osijeku i Splitu svirao je vrhunski hi-fi sustav. Legendarni monitoriBowers&Wilkins 801D, korišteni kao referenca u mnogim svjetskim studijima, predstavljeni su u svom najnovijem i najboljem “dijamantnom” izdanju i bili su pokretani sa snažnih 400W izlaznog stereo pojačala CA-2200 tvrtke Classe. Sofisticirani višeformatni plejer CDP-102 i predpojačalo CP-500 iste tvrtke imali su ulogu izvora i kontrole zvuka. Sve komponente bile su povezane vrhunskim Nordost kablovima. Bilo je dosta onih koji su nas uvjeravali da je to bio najbolji audio sustav koji su čuli u životu, a nema razloga da im ne vjerujemo. Osim komponenti tvrtke Classe predstavili smo i nove proizvode, među audiofilima vrlo cijenjene tvrtke Copland i novog Rotelovog super-teškaša D-klase RB-1092.
U Zadru su posjetitelji mogli čuti kako zvuči hi-fi sustav visoke klase namijenjen manjim prostorima. Najmanji zvučnik prestižne Bowers&Wilkinsove serije 800, dvostazni monitor 805S, bio je pogonjen cijevnim integriranim pojačalom Copland CTA 405. Ovo pojačalo profinjenog zvuka je sa svojih 50W po kanalu bilo idealan partner Bowersovim mini-monitorima. Izvor zvuka bio je Coplandov CD plejer CDA 823. Posjetitelji su se također mogli uvjeriti i u veliki zvuk malih B&W CM1, a predstavljeno je i vrhunsko, inovativno pojačalo Nuforce IA7 koje radi u D klasi. Komponente sustava povezivali su vrhunski kablovi tvrtke Nordost.

U slušaonicama tvrtke SonuS ART, Preradovićeva 17 Zagreb, 20.10.2007. u vremenu od 12.00 – 14.00 sati održat će se predstavljanje sustava sastavljenog od vrhunskih komponenti pet svjetski poznatih audio tvrtki.
Svoju premijeru će ovaj put imati nekoliko proizvoda; maloserijski, konceptualni projekt vrhunskog dvostaznog zvučnika Bowers & Wilkins Signature Diamond, rafinirano zvučeći i ekstravagantno dizajnirani cd plejeri Digit i Endorphin talijanske tvrtke PathosClasse pretojačalo I pojačalo snage CP-500/CA-2200, te referentnopretpojačalo P9 V2 i izlazno pojačalo Reference 9 V2 američke tvrtke NuForce.

Zvučnici Bowers & Wilkins Signature Diamond osmišljeni su prigodno za 40 godišnjicu rada tvrtke i predstavljaju trenutni “state of the art” u konstrukciji dvostaznih zvučnika. Legendarna britanska tvrtka ovdje je primjenila sve ono što zna o izradi zvučnika, pa su za ovu prigodu konstruirani i nove zvučničke jedinice potpuno prilagođene novom dizajnu. To su unaprijeđene verzije prepoznatljivog žutog kevlarskog bas/srednjetonca i novog dijamantnog visokotonca. Kućište neuobičajenog, ovalnog oblika tradicionalno koristi “marix” tehnologiju ukrućivanja, a skretnica je minimalistički jednostavna i sastavljena od biranih komponenti njemačke manufakture Mundorf. Možda pomalo neskromno, ali sasvim sigurno obećavajuće zvuče riječi glavnog konstruktora Bowers & Wilkinsa: “koliko nam je poznato ne postoji bolji dvostazni zvučnik”.
Ne toliko radikalan, ali ništa manje impresivan je i novi cd plejer tvrtke Pathos. Digit predstavlja cijenom pristupačnije i pojednostavljeno ostvarenje ideje koja je rezultirala Endorfinom -po mišljenju mnogih relevantnih audio recenzenata jednim od najboljih cd plejera na svijetu. U talijanski maštovito izvedenom kućištu sjedinjeni su vrhunska visokorezolutna digitalna elektronika i klasični cijevni analogni izlazni stupanj.

 

Rezultat je “najbolje od dva svijeta”.

Priliku za procjenu svrsishodnosti utroška veće hrpe kuna pružit ćemo svim nevjernima priključivanjem Endorfina – cd plejera koji potiče uživanje.
Još jedan duel za novo poglavlje “rata svijetova” pružit će komponente namijenjene amplifikaciji sustava. Masivni Golijati kanadske tvrtke Classevodit će borbu sa perolakim Davidima američkog NuForcea. Pretpojačalo CP500 i izlazno pojačalo CA2200 predstavnici su “klasične škole” audio dizajna koju karakteriziraju masivna minuciozno izrađena kućišta i provjerena i godinama usavršavana linearna amplifikacijska tehnologija s predimenzioniranim sekcijama napajanja i izlaznim stupnjevima, potpomognuta sofisticiranim i efektnim sustavom upravljanja putem dodirnog zaslona. S druge strane, pojačala tvrtke Nuforce impresivni su predstavnici amplifikacijskih uređaja nove generacije – u malim laganim kućištima i s najnaprednijom inovatnom prekidačkom tehnologijom oni su sve ono što classeovi uređaji nisu. Jedno im je zajedničko: zvuk blizu granice perfekcije.
Blizu granice perfekcije je i pretpojačalo P9 V2, za čiju je konstrukciju, kao vanjski suradnik NuForcea, zaslužan legendarni audio konstruktor Demian Martin. Baš kao i nekad za Spectral tako je i ovaj put za NuForce Martin razvio pretpojačalo koje svojim zvučnim i tehničkim performansama predstavlja korak ispred svog vremena. Izlazno pojačalo Reference 9 je, kao što mu i samo ime govori referentna klasa, kako među proizvodima tvrtke, tako i u apsolutnim razmjerima. Koristeći najnovije spoznaje i tehnologiju, konstruktori NuForcea već su svojim prvim proizvodima pokazali da je vrijeme nove “D-klase” pojačala definitivno počelo. V2 serijom pojačala predstavili su novu generaciju pojačala D-klase značajno unaprijeđenih tehničkih, ali i zvučnih performansi.
Da kabeli u audiju nisu samo kabeli zna se odavno, ali nitko to u praksi ne dokazuje tako dobro kao proizvodi tvrtke Nordost. Njihovi kabeli linije Valhalla referenca su većini svjetskih audio recenzenata, a tik do Valhalle je TYR linija kablova, različita jedino po manjem broju korištenih vodiča. Patentirana i jedinstvena tehnologija, temeljena na zakonima fizike, a ne mističnim spoznajama samozvanih audio gurua, rezultirala je najboljim kabelima na svijetu. TYR kabeli kojima će biti povezan prezentirani sustav, jedni su od takvih.

Želite čuti kako sviraju neke od najboljih audio komponenti današnjice? Ili želite samo potvrdu da Vaš sustav svira isto kao, a možda i bolje od bilo kojeg ovakvog, referentnog sustava? Mi smo tu. Dođite i Vi! Ulaz slobodan a dobra zabava je zajamčena.

SONUS ART EVENTS: