Menu Toggle navigation

Što odabrati: odvojeno pretpojačalo i pojačalo snage ili integrirano pojačalo?

Što odabrati: odvojeno pretpojačalo i pojačalo snage ili integrirano pojačalo?

Jeste li se ikada zapitali koje su prednosti odvojenih komponenti poput pretpojačala i pojačala snage te zašto su upravo te komponente često korištene u vrhunskim audiofilskim sustavima?

Je li doista nužno postići najbolju kvalitetu zvuka i kako se ove komponente mogu usporediti s integriranim pojačalom gdje su i pretpojačalo i pojačalo snage smješteni u jednom kućištu odnosno uređaju? Kako se Marantz PM-10, Marantz PM-12SE i Model 30 uklapaju u tu sliku?

Kako bismo razumjeli prednosti navedenih komponenti i zašto spomenuti Marantz modeli zapravo rade kao odvojene komponente, trebamo pažljivije sagledati kako zvučni signal dolazi od primjerice gramofonske ploče do zvučnika i omogućuje vam uživanje u glazbi.

Prvo treba naglasiti da vaš gramofon ne možete izravno povezati s vašim pasivnim zvučnikom jer nećete čuti nijedan zvuk. Zašto je tome tako? Zvučni signal s vaše gramofonske ploče koji je „pročitala“ gramofonska zvučnica ima vrlo mali izlazni napon koji se mjeri u milivoltima – zvučnicima je potrebno mnogo više kako bi reproducirali taj zvuk.

Stoga je zadatak pojačala koje povezuje gramofon i zvučnik transformirati taj mali energetski signal u veliki. Međutim, ne predstavlja izazov promjena karakteristika izvornog audio signala nego promjene u tajmingu, tonskoj ravnoteži i dinamici. Time se osigurava da glazba koju čujete bude što je moguće sličnija izvornoj snimci.

slika2

Mali energetski signal s vašeg gramofona izuzetno je osjetljiv na sva vanjska izobličenja. Možete čak to doživjeti laganim kucanjem o kućište vašeg gramofona koji će zatim generirati taj zvuk u vašim zvučnicima. Isto se može dogoditi ako postoje bilo kakvi unutarnji problemi s vašim pojačalom. Bilo kakve smetnje između različitih stupnjeva pojačala mogu dovesti do izobličenja zvuka koji će se čuti kroz vaše zvučnike.

Da bi se povećala razina energije signala iz vaše gramofonske igle, prvo se mora pojačati u phono ulaznoj fazi te to dovodi signal na sličnu razinu primjerice povezanog CD playera. Zatim slijedi faza pretpojačala koje je odgovorno za podešavanje glasnoće. Posljednji korak je faza pojačala snage koje generira dovoljno energije za pogon zvučnika.

Događaju li se smetnje u standardnom integriranom pojačalu prilikom reprodukcije dinamične glazbe na višoj razini? Završni stupanj pojačala snage treba izvući mnogo energije iz napajanja (koje je „srce“ pojačala) za pogon zvučnika, dok pretpojačalo (gdje je energija zvučnog signala još uvijek vrlo mala) vrlo osjetljivo na svako izobličenje mora „uzimati“ energiju iz istog izvora napajanja. Ako je napajanje ograničeno ili loše dizajnirano, performanse nikada neće biti kako treba.

Zamislite da se motor standardnog automobila ugradi u kamion predviđen za vuču od 40 tona. To ne može funkcionirati. Također, motor iz takvog kamiona u standardnom automobilu neće dati dobar rezultat. Ono što je potrebno je pravi motor za pravu (ispravnu) upotrebu.

slika3

U standardnom integriranom pojačalu, isto napajanje napaja pretpojačalo kao i pojačalo snage. Oni su međusobno povezani na određeni način i utječu jedan na drugog. S odvojenim komponentama gdje je pretpojačalo jedna jedinica s namjenskim napajanjem i pojačalom snage u drugom kućištu s namjenskim napajanjem, ovo odvajanje je savršeno postignuto. Visoka razina energije koju pojačalo isporučuje tijekom slušanja glasnije (i zvukovno zahtjevnije) glazbe ne utječe na osjetljivo pretpojačalo.

U Marantzu su itekako svjesni interakcije napajanja između pretpojačala i pojačala snage te stoga njihov inženjerski tim posvećuje najveću pozornost dizajnu napajanja u standardnim integriranim pojačalima. Tijekom izrade premium modela Marantz PM-10, PM-12SE i nedavno predstavljenog Modela 30 otišli su korak dalje. Kao što je već spomenuto, prednost odvojenih komponenti je u tome što nema interakcije između napajanja pretpojačala i pojačala snage.

slika4

Ovaj koncept ostvaren je u navedenim modelima pojačala. Dva potpuno neovisna strujna napajanja realiziraju odvojeni koncept unutar jednog kućišta integriranog pojačala. Ovi modeli zapravo predstavljaju pretpojačalo i pojačalo snage u jednom kućištu. Dodatna je pažnja posvećena zaštiti kako bi se izbjegle smetnje.

Stoga ukoliko tražite performanse odvojenih audio komponenti, ali ne želite potrošiti novac (ili nemate mjesta) na dva uređaja, idealno rješenje predstavljaju  Marantz PM-10, PM-12SE i Model 30. Još jedna prednost ovih integriranih pojačala je ta što vam nije potreban dodatni kabel za povezivanje između pretpojačala i pojačala snage. Oni su već povezani iznutra, a utjecaj na zvučne karakteristike možemo također izbjeći drugim kabelom.

marantz.com