Streaming servisi – novi oblici slušanja glazbe

Streaming servisi – novi oblici slušanja glazbe

Od dolaska prvog glazbenog streaming servisa u Hrvatsku (Deezer davne 2013. godine) popularnost ovakvog načina slušanja glazbe rasla je nevjerojatnom brzinom. Sedam godina kasnije, uz Deezer dostupni su drugi glazbeni servisi kao što su Apple Music (koji je tek stigao u Hrvatsku) te YouTube Music koji je dostupan od 2019. godine.

04

Već se dugo spekulira o dolasku najpopularnijeg streaming servisa za glazbu – Spotifyja, no to se (službeno) još nije dogodilo. HDS ZAMP (Hrvatsko društvo skladatelja – Služba zaštite autorskih muzičkih prava) najavljuje skorašnji formalni dolazak najvećeg svjetskog glazbenog servisa kojeg svi audiofili s nestrpljenjem iščekuju.

Također se željno iščekuje dolazak servisa za koji kažu da je veliki suparnik Spotifyju – Amazon Music. Unatoč najavama iz čak 2018. godine, još ga nismo dočekali.

Još jedan servis koji (zasad) nije dostupan u Hrvatskoj je TIDAL. Prva asocijacija na ovaj online servis je zasigurno njegov osnivač, poznati američki hip-hop pjevač Jay Z.

03

Svjetska diskografska organizacija objavila je zanimljivu infografiku – brojčani prikaz prema kojem čak 89 posto ljudi glazbu sluša preko streaming servisa, jedna osoba dnevno posluša u prosjeku 52 pjesme, a na servisima Apple Music i Deezer dostupno je preko impresivnih 60 milijuna pjesama (izvor: IFPI, Nielsen).

U ponudi Sonus Arta možete pronaći brojne audio/video uređaje koji podržavaju sve ili većinu streaming servisa kao što su stereo i AV receiveri i soundbar TV zvučnici, a u novom broju časopisa Bug pročitajte detaljnu i iscrpnu analizu aktualnih glazbenih servisa u svim relevantnim kategorijama. Najavu članka pronađite na: https://www.bug.hr/izdavastvo/isprobali-smo-i-usporedili-apple-music-deezer-spotify-tidal-i-youtube-music-15298