Menu Toggle navigation

Terminirani vs. neterminirani kablovi

Terminirani vs. neterminirani kablovi

U ovom tekstu otkrit ćemo vam razlike između terminiranih i neterminiranih zvučničkih kabela.

POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA"

 

 

Svatko može terminirati kabel isto kao što svatko može pokušati napraviti svoje pojačalo ili zvučnik, a u svim tim poduhvatima neće to svatko napraviti jednako dobro. Za terminaciju su uz nužan materijal (konektori i bužiri) potrebne određene vještine i nešto specijalnog alata i pribora. Terminacija se lako može napraviti loše, a u tom slučaju je kontraproduktivna.

Zato mi našim posjetiteljima nudimo izbor između neterminiranih kabela* koje naplaćujemo po metru, te izbor profesionalno terminiranih kabela (cijena se odnosi na par) u našoj "standardnoj" duljini od 2.5 m. Naravno, na zahtjev je moguće terminirati bilo koji kabel iz naše ponude neterminiranih, no kako bi zadovoljili gore spomenute kriterije kvalitete - isti šaljemo na terminaciju vanjskom stručnjaku.

Iako u teoriji ne bi trebalo biti razlike u kvaliteti zvuka između terminiranog i neterminiranog kabela (osim ako je terminacija loše izvedena), naveli smo nekoliko prednosti jedne i druge opcije.

*neke fotografije neterminiranih kabela na našem webu prikazuju njihove terminirane verzije radi nedostatka službenih fotografija (izrada novih fotografija je u tijeku)

 

Zašto NE terminirati zvučnički kabel?

- Najizravniji kontakt vodiča i konektora na uređaju (uz uvjet da goli kabel dobro sjedne u konektor)

- Jeftinije je i najjednostavnije

 

Zašto terminirati zvučnički kabel?

- Goli bakreni kabel s vremenom oksidira, a oksid osjetno pogoršava vodljivost na kontaktu. U slučaju srebrnih i pokositrenih kabela to nije problem jer im oksidi nisu tako zloćudni

- Osjetno spretnije spajanje od golog kabela čak i u prvom pokušaju, a naknadna  odspajanja/spajanja golog kabela mogu izluditi i vrlo staložene tipove ako je otvor na konektoru relativno uzak. Neki kabeli su konstrukcijski prekomplicirani da bi se mogli koristiti neterminirani

 

Banner Katalozi Dobavljača