POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA"

Za kvalitetan stereo i home cinema sustav potreban Vam je set dobrih zvučnika, ali i nešto što će te zvučnike „pogoniti“. Ovu funkciju odradit će prikladno integrirano pojačalo no za reprodukciju slike i zvuka trebat ćete i nekakav AV receiver. Ako uz to želite i FM tuner, network player, CD player i slično, očekujte opasan udarac po džepu. Ipak, dobra vijest je da danas postoje uređaji koji objedinjuju sve gore spomenuto i omogućuju bezbolan ulazak u svijet HiFi-a. Bez obzira planirate li sastaviti sustav kućnog kina ili stereo sustav namjenjen reprodukciji glazbe visoke kvalitete – AV receiver je ključna stavka svakog audio video sustava. Većina današnjih televizora posjeduje 2 ili 3 HDMI ulaza, a ako Vi posjedujete 4 uređaja s HDMI izlazom, jedino Vas AV receiveri mogu spasiti od svakodnevnog prespajanja kablova. Na AV receiver trebate samo spojiti željene zvučnike stereo ili surround konfiguracije a on tada automatski prepoznaje audio izvor sa određene linijske komponente i izbacuje ga na konfiguriran zvučnički sistem. Dakle, na ovaj način ste priključili sve komponente u jedan uređaj koji pojačava zvuk i nudi pregršt novih zvučnih i video tehnologija. Ukratko – jedan uređaj radi sve! Novi entry level AV receiveri iz Marantza i Denona učinili su HiFi zanimljivim svakom ljubitelju digitalnog i analognog zvuka zahvaljujući svojim networking mogućnostima ali i pristupačnoj cijeni. Ipak, sigurni smo da mnogi gadgetomani još uvijek nisu svjesni potencijala koji se krije u ovim metalnim kutijama…

BEST BUY AV RECEIVERI ZA 2013. GODINU

  Denon AVR X1000 Rueckseiteseitlich1 560X237 Do nedavno je bilo jako teško pronaći solidne HiFi komponente u entry level kategoriji (do 500 $). Ipak, u 2013. godini su predstavljeni novi AV receiveri koji će zadovoljiti čak i zahtjevnije korisnike – upoznajte Denon i Marantz. Ovi uređaji spojit će se na Vašu kućnu mrežu i omogućiti Vam streamanje glazbe s interneta (internet radio, spotify, last.fm) ali i s kućne mreže (s računala, servera, media playera i slično). Marantz i Denon inače slove kao ponajbolji proizvođači HiFi opreme pa ovi uređaji nimalo ne zaostaju ni u smislu kvalitete zvuka. Naime, oba uređaja daju superiorne akustičke rezultate zahvaljujući diskretnom sklopovlju, što znači da njihovo pojačalo ima po jedan tranzistor za svaki kanal (sveukupno 5 kanala koji omogućuju spajanje 5 zvučnika + subwoofer). Upravo diskretno sklopovlje čini ove receivere posebno zanimljivim za sve koji traže dobar omjer cijene i kvalitete, jer se ono vrlo rijetko nalazi u ovoj cjenovnoj kategoriji uređaja. Također, oba uređaja dolaze s Audissey mikrofonom za kalibraciju zvučnika prema karakteristikama Vaše prostorije – što uvelike olakšava smještaj zvučnika. NR1504 2 Pr15527 2 560X280 Najveća razlika između npr Marantz NR1504 i Denon AVR-X1000 AV receivera je u snazi njihovog pojačala – gdje Marantz nudi 50 W po kanalu dok Denon nudi 80 W (mjereno za 2 kanala na 8 ohma od 20hz do 20 khz). Ipak, oba uređaja imaju dovoljno snage da pokrenu većinu bookshelf zvučnika u stereo ili 5.1 kombinaciji. Osim toga, Marantz je nešto tanji i elegantniji, nudi 1 dodatan ulaz za analogno video spajanje, te nudi mogućnost instalacije Bluetooth modula. No bilo koji od ova dva receivera odabrali, činjenica je da s nijednim ne možete progiješiti.

KAKO SASTAVITI SVOJ PRVI HIFI SUSTAV?

Ukoliko ste apsolutni početnik u svijetu HiFi-a i imate ograničen budžet, uparite neki od predloženih prijemnika s prikladnim zvučnicima (npr. Boston Acoustics A25 koji su trenutno na akciji u Sonus Artu), opskrbite se potrebnim kablovima (zvučni, optički i HDMI) a sve ostalo prepustite svom receiveru! Naime, Denon i Marantz će Vam uvelike olakšati postavljanje sustava pomoću svog vrlo intuitivnog instalacijskog sučelja. Sve što Vi trebate napraviti je spojiti AV receiver na televizor putem HDMI izlaza u receiveru i HDMI ulaza na TV-u. Nakon toga upalite svoj TV i slijedite jednostavne upute… Avr X1000 560X319 Dobro je znati da oba predstavljena uređaja imaju čak 5 hdmi ulaza sa stražnje i 1 s prednje strane a to je sasvim dovoljno za povezivanje svih vaših audio/video komponenti (DVD, Bluray playera, igrače konzole, satelitskog prijemnika, notebooka i slično). U praksi to znači da ćete jednim klikom moći prebacivati između raznih izvora ali i to da ćete u isto vrijeme moći gledati sliku s TV programa i slušati glazbu s bilo kojeg drugog izvora. Iako je u specifikacijama posebno naglašena Apple Airplay tehnologija za streamanje glazbe, dobro je znati da oba uređaja mogu stremati glazbu i s Android uređaja zahvaljujući DLNA tehnologiji. Također, oba uređaja čitaju (i streamaju) visokokvalitetne datoteke (FLAC, ALAC, WAV), imaju FM tuner i USB port s prednje strane za spajanje Apple uređaja ili USB memorije (s njih možete reproducirati glazbu i slike, ali ne i video). Nikakvo posebno podešavanje nije potrebno, a uređaje možete upravljati pomoću besplatne aplikacije za Androd i iOS ili putem praktičnog daljinskog upravljača. Ipak, za streaming FLAC-ova sa servera ili računala trebat ćete instalirati poseban softver (naš prijedlog: Foobar audio player + plugin UPnP/DLNA Renderer). Dobro je znati da prilikom streamanja visokokvalitetnih datoteka one budu automatski downsamplane na CD kvalitetu (44.1 kHz /16 bit) pa svakako preporučamo reprodukciju s USB-a – ukoliko posjedujete glazbu u 24 bitnoj rezoluciji. Važno je napomenuti i da nijedan AV receiver još uvijek ne nudi streamanje videa, no ukoliko posjedujete notebook ili tablet, možete ga bez problema spojiti na neki od HDMI ulaza i preko njega streamati željeni film sa servera ili drugog računala u istoj mreži. Svim gadgetomanima će se sigurno svidjeti i ugrađeni Flickr servis koji omogućuje mrežno streamanje slika direktno na Vaš televizor. Osim toga, ovi receiveri imaju ugrađene Last.fm i Spotify opcije, ali njih nažalost nećete moći koristiti u Hrvatskoj. Ukratko, ukoliko volite dobar zvuk a početnik ste u svijetu HiFi-a, novi Marantz i Denon AV receiveri ispunit će sve Vaše potrebe, za relativno malo novaca.