Po dugovječnosti u zabavljanju slušatelja glazbe širom svijeta, odmah nakon nezaobilaznog zvučnika dolazi stereo integrirano pojačalo. Integrirac je neizbježan, više ili manje kompaktan uređaj koji se u svojoj osnovnoj koncepciji nije promijenio od svojih početaka u pedesetim godinama dvadesetog stoljeća.

Recept je sljedeći – tu su ulazi za sve relevantne izvore zvuka uključujući nekad obavezno phono pretpojačalo za gramofone, a danas sve češći ugrađeni DAC, pretpojačalo, dva kanala pojačala i konektori za zvučnike na koji možete spojiti goli zvučnički kabel, banane ili vilice. Sve ostalo je po želji ili vezano za epohu nastajanja - tonske kontrole, subsonik filteri, loudness, obrtanje kanala, spajanje u mono, daljinski upravljač, dodatni par zvučnika... Osnovna tehnologija im je cijevna, hibridna i tranzistorska, no stvar je ukusa ili kompatibilnosti s vašom filozofijom zvuka ili omiljenim zvučnicima. U vlastitoj ponudi imamo nekoliko desetaka premium modela pojačala, a ovdje smo izdvojili 5 sjajnih predstavnika početne, srednje, više, visoke i najviše klase dvokanalnih integriraca.  

1. POČETNA KLASA POJAČALA: MARANTZ PM 6006

Marantz PM6006 je u početnoj klasi integriranih pojačala iznimno zahvalan primjer za sve ono što bi stereo hi-fi pojačalo trebalo biti. Pogotovo jer posjeduje kvalitetu izrade, opremljenost i razinu rafiniranosti dobrog zvuka koja se kod drugih pojačala može naći tek u srednjoj klasi. Odličan zvuk i izražajna dinamika mogu se zahvaliti sekciji pretpojačala i pojačala koje se sastoje samo od diskretnih dijelova - na putu delikatnog audio signala nema niti jednog konfekcijskog čipa. U izlaznom dijelu tu su poznati HDAM moduli koji osebujan i cijenjeni Marantzov zvukovni pečat šalju na solidnih 45W snage po kanalu, te na dva para pozlaćenih zvučničkih terminala.   marantz-pm6006-pojacalo   Iako je nepogrešivo proizvod najnovijih filozofija te je opremljen D/A pretvaračem  i ulazima koji primaju stereo digitalni signal sve do 24bita/192 kHz, osim u suvremenim audio izvorima zvuka uz PM6006 lako je uživati i u nostalgiji jer nudi odličan MM phono ulaz za sve klasične gramofone. Marantz PM6006 odličan je partner zvučnicima iz početne kategorije poput Boston Acoustics A25 ili A26, no i onim zahtjevnijima kao Dynaudio Emit M10 ili B&W 685 ukoliko se smještaju u manji prostor.  

2. SREDNJA KLASA POJAČALA: ROTEL A 12

Najnovije pojačalo A12 jasno pokazuje zašto je Rotel desetljećima kralj stereo hifi amplifikacije u srednjoj klasi. A12 kao nasljednik omiljenog RA-12 iznova postaje mjerilo tehničke perfekcije i pouzdanosti i to nije nimalo slučajno. Rotelova reputacija proizlazi iz dugogodišnjeg zadovoljstva slušatelja raznih vrsta glazbe uz kvalitetne hifi zvučnike raznih veličina i tehnologija. A12 je pojačalo vrlo čistih linija, intuitivnog upravljanja koje sve potrebne informacije daje preko dopadljivog LED matrix displaya. Potentan i rezolutan zvuk Rotela uvijek kreće od konstrukcije napajanja s toroidnim transformatorom te korištenja dijelova koji se specijalno za Rotel rade po vrlo strogim specifikacijama. Ljubitelji glazbe će i na ozbiljnijim malim i samostojećim zvučnicima uz A12 uživati u moćnom i raskošnom stereo zvuku iz 60 Watta po kanalu putem analognih ulaza, koji uključuje i odličan MM Phono, uobičajenih linijskih, USB utora za pametne telefone, te vrhunskih digitalnih ulaza koji signal vode na iznimno precizan i muzikalan DAC s Wolfson premium čipom koji prima signal do 24bita/192 kHz.   rotel-a12   Na Rotel A12 hi-fi zvuk možete poslati čak i bežično pomoću priloženog Bluetooth aptX donglea. Rotel A12 svojom snagom širi izbor prikladnih zvučnika pa je tako pravo rješenje za razne bookshelf zvučnike poput Bowers & Wilkins 685, te Dynaudio Emit M10 ili M20. Ukoliko želite moćnije samostojeće, lijepo će zasvirati s B&W 683 ili Boston A360.  

3. VIŠA KLASA POJAČALA: DENON PMA 1600

Osim što Denon fascinira podatkom da je najstarija živuća audio marka koja u kontinuitetu pomiče audio granice još od 1906. godine, Denonova vrhunska postignuća u najmodernijim bežičnim audio sustavima također su svakodnevni podsjetnik na iznimnu kvalitetu koja je i dalje dostupna širokom krugu zaljubljenika u dobar zvuk. Iskusni audiofili svakako cijene dugu tradiciju Denonovih moćnih i dobro opremljenih integriranih stereo pojačala, a novi PMA1600 NE samo pojačava pozitivni dojam. Ovo integrirano pojačalo klasičnog japanskog dizajna i napredne konstrukcije podijeljene u 6 funkcijskih blokova koja uključuje Advanced Ultra High Current MOS tehnologiju će sa svojih izdašnih 2x140 W na 4 Ohma s lakoćom pokrenuti gotovo svaki zvučnik. Kvaliteta izrade je vrhunska, a ugrađena oprema doista oduševljava, pogotovo u ovom cjenovnom razredu. Analogna i digitalna sekcija potpuno su odvojene, što naslućuje kako PMA može zadovoljiti sofisticirani ukus.   denon-pma-1600   Doista, ovo pojačalo može se prebaciti u potpuno analogni način rada te tako omogućiti fenomenalan zvuk s ploča uz ugrađeni MM, ali čak i MC phono pretpojačalo. Ovo je zasigurno najpovoljnije integrirano pojačalo današnjice u  kojem će Denonova legendarna MC zvučnica DL-103 naći dostojnog partnera bez ikakvih posrednika. Na istoj razini je i digitalna sekcija, tu su digitalni ulazi koji vode na DAC s AL32 Processing Plus tehnologijom koji podržava formate do nevjerojatnih 32bit/384kHz PCM ili 11.2 MHz DSD koji vjerno rekonstruiraju sliku iz stereo digitalnog zapisa, detaljnu, bez grešaka, s točnom stereo slikom, izražajnih detalja i vjernu originalnom signalu. PMA1600 NE obara s nogu uz male i velike zvučnike cijenjene CM serije Bowers & Wilkinsa, ili Excite serije Dynaudija.  

4. VISOKA KLASA POJAČALA: PATHOS ETHOS

Ovo integrirano pojačalo visoke klase plijeni pažnju sofisticiranim i osebujnim dizajnom, no najbolja je vijest da kod Pathosa vrhunski dizajn ne predstavlja kamuflažu za prosječnu tehnologiju već je on doista dostojan oklop za high-end amplifikaciju iz Vicenze. Ethos je snažno stereo pojačalo s 2x 100W na impedanciji od 8 Ohma, zasnovano na koncepciji cijevnog pretpojačala u A-klasi i MOSFET izlaznog dijela, uz opciju ugradnje ili dogradnje high-end DA pretvarača za signal do 24bit/192kHz. Ethosu snaga raste linearno s padom impedancije što znači da je sposoban za pokretanje i najzahtjevnijih zvučnika iz visoke i vrhunske klase. pathos-ethos   Zvuk Ethosa je kombinacija rafiniranosti i punoće, s odlično kontroliranim basom, a sveukupna slika ima jako dobro organiziranu pozornicu te vjerno odražava energiju kakvu ima živa glazba. Ethos će vam biti zahvalan ako ga spojite na neki od manjih modela B&W iz vrhunske 800 D3 serije, ili na također pomalo egzotične Piega samostojeće zvučnike.  

5. NAJVIŠA KLASA POJAČALA: MARANTZ PM 10 - LEGENDARY SERIES

Marantzova nova perjanica predstavlja apsolutni vrh ponude integriranih pojačala, zvukovno i tehnički. Dugotrajna istraživanja, nova velika ulaganja u materijale i elektroničke sklopove te opsežni slušni testovi, sve uz vodstvo Marantzovog hifi gurua Kena Ishiwate, donijeli su Marantzu novi referentni uređaj koji će zadovoljiti najprobirljivije audio sladokusce. Marantz je učinio sve kako bi vrhunsku koncepciju stereo amplifikacije – pretpojačalo i dva mono-blok pojačala snage - smjestio u jedno kućište koje će im i dalje omogućiti nesmetane uvjete rada kao da imaju odvojene kabinete i napajanja. Pretpojačalo ima i odvojeni transformator kako bi signal bio sasvim netaknut velikim zahtjevima za energijom od pojačala snage. Odvojeno je i napajanje za mikroprocesor koji kontrolira glasnoću, biranje ulaza, pa bilo kakvo upravljanje pojačalom nikad ne izaziva nikakav šum na zvučnicima – očekujte maksimalni glazbeni užitak u slušanju svih mogućih formata, od vinila pa do najnovije digitalne glazbe u visokoj rezoluciji.   marantz-pm10   U potraži za apsolutno vrhunskim zvukom, Marantz u ovo pojačalo nije ugradio DAC i digitalne ulaze, pravilno zaključujući da će audiofili koji traže ovu razinu kvalitete ionako posegnuti za zasebnim DAC uređajem ili playerom koji ima te funkcije poput također novog Marantzovog playera SA-10. Brzina, ritmičnost i prostornost stereo zvuka, što sve vokale i instrumente zadivljujuće prirodnim, uz velike zalihe snage od čak 2 x 200 Watta, čini ovo integrirano pojačalo vrhunskim izborom za velike i moćne zvučnike poput Bowers & Wilkins modela 803 D3 ili 802 D3, te najnovije Dynaudio Contour serije.