Vodič za kupovinu Hi-Fi slušalica

Vodič za kupovinu Hi-Fi slušalica

POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA"

Kvalitetne slušalice omogućit  će vam da sa sobom „ponesete“ dobar zvuk, a najbolje od svega je što s njima možete doživjeti pravo Hi-Fi iskustvo za relativno malo novaca. No prilikom odabira slušalica najvažnije je dobro razmisliti gdje ćete ih i kako najčešće koristiti...

In-ear, on-ear, noice reduction, wireless...

Ukoliko tražite iznimno kvalitetne slušalice za slušanje glazbe kod kuće, odnosno na svojem A/V sistemu, u prilikama kada ne želite ometati okolinu, logičan izbor su Hi-Fi naglavne slušalice, gdje duljina žice ni ne mora biti presudni faktor  - jer uvijek možete kupiti produžni kabel odnosno kabel koji s jedne strane sadrži klasičnu "bananicu", a s druge strane ima 3.5mm ulaz za prikopčavanje Vaših „kratkih“ slušalica.

No ukoliko ne posjedujete kvalitetan A/V sustav ili planirate slušati glazbu s računala, trebali bi razmisliti i o nabavci pojačala za slušalice.

Nuforce Icon2 Akcija

Ukoliko trebate slušalice za ured, u tom slučaju najvažnije će vam biti da one imaju dobru zvučnu izolaciju - u tom su slučaju bolje zatvorene od otvorenih, jer iz njih može „iscuriti“ zvuk. Mnogi imaju problem koncentracije u uredima ili u bučnim prostorijama, pa su za njih najbolje rješenje noice reduction slušalice (op.a. odlična prilika na sniženju su Philips SHN5500)

One koriste kontrolu aktivne buke - sofisticirani sklop koji se oslanja na male mikrofone da pokupe zvukove oko vas. Slušalice zatim reproduciraju signal koji je suprotne faze sa neželjenim zvukovima, koji pomaže da se utiša i poništi buka.

Samo budite svjesni da ovo radi najbolje s odmjerenim, konstantnim zvukovima, kao što su zvuk motora aviona - one ne mogu "izbrisati" glasne, iznenadne zvukove.

Prema mišljenju stručnjaka (čitaj: svih koji često koriste slušalice) naglavne slušalice su udobnije za dugotrajnije korištenje. Također, uzmite u obzir da umetanje slušalice u slušni kanal ima za učinak značajno povećanja decibela. To se događa zato što je zvuk manje raspršen i više ga stigne u vaš bubnjić. Osim svega toga, naglavne slušalice u pravilu mogu reproducirati kvalitetniji zvuk od in-ear modela radi većih drivera, no za neke prilike (poput fitnessa ili zabušavanja na satu matematike), in-ear slušalice su optimalno rješenje. Nikako nemojte podcijeniti in-ear slušalice jer one također mogu reproducirati vrhunski zvuk, a u to se možete provjeriti slušnim testom u našem dućanu.

Bw C5Bowers & Wilkins C5

Ako koristite javni prijevoz kako bi došli na posao, potražite slušalice koje ulaze u uho - one su neznatno manje od ušnog kanala, i prirodno blokiraju vanjsku buku, tako da možete čuti glazbu a ne ljude koji razgovaraju pored vas. Ako su vam potrebne prijenosne slušalice za iPhone ili nekim drugi smartphone, pogledajte modele s mikrofonom i kontrolama ugrađenim u kabel.

Moramo napomenuti da slušalice koje se stavljaju u uho s vremenom mogu akumulirati ušni vosak, pa ih redovito očistite ili zamijenite gel s vremena na vrijeme. I nikada ne dijelite svoje slušalice s drugima – osim ako baš volite bakterije.

Kvaliteta zvuka

Ako vam ne treba izolacija zatvorenih slušalica, otvoreni dizajn slušalica može pružiti najbolju ukupnu kvalitetu zvuka. Jastučići za uši blago pokrivaju ušnu školjku i ostavljaju prostora za zvuk da pobjegne, nego da se odbija natrag i naprijed između plastike slušalice i uha, što može stvoriti neželjene rezonancije.  Što se tiče frekvencijskog raspona, važno je znati da ljudsko uho čuje samo zvukove od 20 do 20.000 Hz.

Većina slušalica lako može pokriti taj raspon, no neki modeli mogu reproducirati i širi dio spektra. Ipak, manji driveri i armatura u slušalicama tradicionalno imaju poteškoća sa reprodukcijom zvukova nižih od 20 Hz pa su za „esktreme“ ipak najbolji modeli s većim driverima koji imaju širi raspon - jer niži bas i viši visokotonci daju bolje opće zvučne performanse.

Bežične slušalice – DA ili NE?

Ukoliko vam je uz vrhunsku kvalitetu bitna i prenosivost razmislit ćete o kompaktnim modelima, no za maksimalni komfor jedini izbor su bežične slušalice.  Većina bežičnih slušalica koriste 2.4 GHz odašiljač radio frekvencija za slanje audio zapisa iz izvora, kao što je vaš A/V prijemnik, na par baterijski pogonjenih slušalica. Svi koji misle kako bežične slušalice ne mogu reproducirati kvalitetu zvuka onih sa žicom, trebali bi isprobati nove Denonove bežićne modele AH-NCW500 i AH-W150. ED_Denon -AHNCW500

Denon AH-NCW500 Globe Cruiser  su luksuzne slušalice koje pružaju vrhunsku udobnost bez kompromisa za stilom. Karakteriziraju ih 40mm driveri, integrirano pojačalo, AAC i aptX dekodiranje za CD kvalitetu zvuka preko bežične veze, te kontrolni kotačić koji vam omogućuje potpunu kontrolu nad Apple ili Bluetooth uređajima. Denonove slušalice u obliku peterokuta pokrivene su luksuznom kožom i sadrže jastuke od mekane memorijske pjena za ublažavanje pritiska i spriječavanje umora tijekom dužeg slušanja.

 

Ugradnjom naprednog sklopa za zaštitu od buke putem Bluetooth 3.0 bežične ili žične veze, Denon Globe Cruiser aktivno eliminira neželjenu ambijentalnu buku, omogućujući vam da u potpunosti uronite u glazbu, gdje god se nalazili.

Denon Ah W150

Za razliku od njih, AH-W150 su bežićne in-ear fitness slušalice koje imaju integrirano pojačalo sinkronizirano s energijom vašeg rada, bežičnu povezivost, integriranu kontrolu te mikrofon za vrhunsku mobilnost. A dostupna je i sport smartphone aplikacija za iPhone, iPad ili Android telefone.

P.S. Denon AH-W150 su izabrane za najbolje fitness slušalice u 2013. godini!

 

 

Banner Katalozi Dobavljača