POGLEDAJTE I OSTALE ČLANKE IZ SERIJE "HIFI ŠKOLA"

Tvrtka za istraživanje tržišta YouGov objavila je da samo 53% svih vlasnika pametnih televizora zna što je Smart TV. Otkriveno je da 89% ispitivanih vlasnika pametnih televizora najveću važnost pridaje kvaliteti zvuka, dok 93% preferira veličinu ekrana te čak 96% tvrdi da je kvaliteta slike razlog br. 1 za kupnju...

ŠTO JE ZAPRAVO SMART TV?

Smart TV ili “Pametan TV” je televizor koji ima pristup internetu putem posebnih aplikacija, a koje mogu uključivati i otvoreni internet pretraživač kojim možete pristupiti bilo kojoj stranici. Smart TV modeli posjeduju i mogućnost reprodukcije različitih audio, video i slikovnih materijala bilo putem memorija i tvrdih diskova koje možete spojiti putem USB sučelja na televizor, bilo putem lokalne kućne mreže (LAN) gdje pristupate podacima koji su pohranjeni na računalu ili kućnom serveru (NAS). Ukoliko posjedujete mobilni telefon nove generacije (smartphone) ili tablet računalo, putem specifičnih aplikacija možete upravljati televizorom u istoj maniri kao i s originalnim daljinskim upravljačem, pa čak i naprednije – virtualna tipkovnica na zaslonu mobitela olakšati će unos teksta pa će i pretraživanje interneta i ispunjavanje formi biti jednostavnije. Samsung Uhd S9
Samsung S9 UHD 85" slovi kao najbolji televizor na svijetu
 

RAZVOJ 3D TEHNOLOGIJE

3D prikaz je iz svoje prve generacije 2010. godine u 2011. godini pokazao veća poboljšanja, uz dolazak polarizacijskog 3D-a kao i više nego solidne alternative. Glavna novost od 2012. Godine je početak standardizacije aktivnih 3D naočala tako da modeli različitih proizvođača rade na različitim televizorima.  Na tržištu se danas nude dva osnovna tipa  3D-a: aktivni i polarizacijski (poznat još kao i pasivni). Osnovna razlika jest u načinu na koji se prikazuje slika na ekranu, no ono što će svatko prvo uočiti jesu 3D naočale potrebne za gledanje 3D materijala. Aktivni modeli zahtijevaju naočale koje moraju biti napajane kako bi funkcionirale – obično se u njih ugrađuju akumulatori što se pune putem klasičnog USB-a ili kompaktne plosnate baterije kao u pojedinim tipovima satova, a koje je potrebno zamijeniti nakon određenog broja sati rada. S druge strane, polarizacijske naočale kakve su danas prisutne u većini kino dvorana ne zahtijevaju nikakvu elektroniku za svoj rad, već se oslanjaju na različitu polarizaciju svjetlosti koju propušta jedna, odnosno druga leća. Valja istaknuti kako 3D televizori bez ikakvih problema mogu prikazivati normalne 2D sadržaje i to bez obzira koriste li aktivnu ili polarizacijsku tehnologiju. Noviji LG OLED smart televizora uglavnom koriste aktivnu tehnologiju koja pruža sliku pune oštrine, 3D efekt vidljiv i kod gledanja s vrlo male udaljenosti.  

JE LI VELIČINA VAŽNA?

Unatoč dolasku 3D-a, interneta i raznih mogućnosti upravljanja, kod odabira televizora važan kriterij i dalje ostaje – njegova veličina. HDTV je svojim dolaskom približio dojam kino dvorane velikim dijagonalama ekrana, a koje su značajno veće od onih koje smo gledali na CRT televizorima. Imati ekran dijagonale veće od jednog metra danas više nije luksuz već normalna pojava. Jedno je sigurno kod novih televizora – oni su namijenjeni prikazivanju materijala velike rezolucije (HD), a kada se tako detaljna slika prikazuje, ona jednostavno priziva gledatelja da joj se približi kako bi mogao vidjeti sve detalje. Obzirom da je HD materijala sve više, te da se može i TV program polako pratiti u HD rezoluciji, kada dvojite između dvije dijagonale i ukoliko imate prostora u dnevnom boravku – odaberite veću dijagonalu. Pitate se zašto? Za početak – 4:3 format se i dalje emitira na mnogo programa pa ako ga “suzite” da bude proporcionalan, slika neće prekrivati čitav ekran i biti će manja.  Zatim, zbog toga što mi možemo razabrati više detalja kada se približimo promatranom objektu, slika HD rezolucije se iz veće udaljenosti može doimati poput one standardne rezolucije, stoga valja ili smanjiti udaljenost ili povećati dijagonalu.

FAQ BY SONUS ART

  1. Kolika je brzina veze potrebna za normalno funkcioniranje Smart TV-a? Ako želite u potpunosti iskoristiti potencijal svog pametnog televizora i pritom skidati ili streamati filmove, ili koristiti Skype za video pozive, preporučena je minimalna brzina od 2 mb. Stoga u RH ne bi trebali imati problema, obzirom da je prosječna brzina wireless mreže 4 mb. Ono što je svalako bitno napomenuti je kako za aktivno korištenje svih funkcija Smart televizora preporučujemo uzeti FLAT (neograničeni) promet na internetu kod svog internet providera. 2. Kako se upravlja navigacijom na Smart TV-u? Top Samsung modeli dolaze s daljinskim upravljačem koji funkcionira poput kompjuterskog miša (kontrola na dodir s malim LCD ekranom) a većina ih omogućuje i korištenje bilo kojeg smartphone ili Android uređaja u funkciji upravljača. Osim toga, Smart televizori su pioniri DLNA standarda, što znači da odlično „surađuju“ s raznim gadgetima koji su spojeni na istu kućnu mrežu, a što opet znači da streaming slika, glazbe ili filmova nikad nije bio jednostavniji. 3. Mogu li pristupiti cijelom webu putem Smart TV-a? Na ulaznim modelima je korištenje interneta limitirano na „pametne TV aplikacije“ no svi LG OLED smart televizora omogućuju najnormalnije pregledavanje većine web stranica. Osim toga, svi su modeli opremljeni suvremenim Dual Core i Quad Core procesorima, što znači da je rad u svim aplikacijama izuzetno ugodan i bez „trzanja“. U Sonus Artu od sada možete pronaći najnovije modele LG OLED smart televizora!