Bluetooth tehnologija predstavlja način bežične razmjene podataka između dva ili više uređaja. Današnja moderna računala, mobiteli, digitalne kamere i audio uređaji u velikoj mjeri imaju mogućnost slanja podataka uz pomoć Bluetootha. Veza se uspostavlja putem radio valova u frekvencijskom području od 2,4 do 2,48 GHz. Zbog korištenja radio veze uređaji koji se povezuju ne moraju biti u optičkoj vidljivosti kao niti međusobno usmjereni, a veza se može ostvariti u promjeru od otprilike 10 metara oko uređaja.

Unatoč tome što ova tehnologija postoji na tržištu još od 2000. godine, tek je nedavno postala standard u gotovo svim audio uređajima. Od samih početaka, Bluetooth je praktičan i koristan, ali je u posljednjih nekoliko godina postao vrlo raširen. Bluetooth se može pronaći u gotovo svim mini i mikro linijama, audio komponentama, slušalicama i malim prijenosnim audio uređajima. Koliko god se to činilo jednostavno, činjenica je da prije samo nekoliko godina kvalitetniji audio uređaji nisu podržavali bežičan prijenos zvuka, protokoli i ugrađena pojačala nisu pružali čistoću i finoću zvuka kakva se za Hi-Fi očekuje. Putem Bluetootha danas s audio uređajem možete povezati različite uređaje, neovisno o internetskoj povezanosti i vrsti platforme na koju je vaš uređaj pogonjen. Štoviše, neki uređaji podržavaju aptX protokol koji u sebi sadrži posebni audio codec koji  nudi još veću kvalitetu zvuka od običnog Bluetootha i vrlo je blizu CD kvaliteti zvuka. Iako je aptX algoritam razvijen u osamdesetima, do prije koju godinu bio je neprimijećen. Pojavom takozvanih i sve popularnijih Lossless audio formata u raznim rezolucijama i napredak aptX-a je bio neminovan. Najkvalitetniji audio uređaji u današnje vrijeme podržavaju aptX HD algoritam koji osigurava najveću moguću kvalitetu reprodukcije glazbe. Osnovna razlika između aptX i aptX HD Bluetootha je u tome što aptX Bluetooth kodek može prenijeti 16 bit-a 44.1khz audio s kompresijom od 4:1 pri 352 kbps, dok je aptX HD sposoban za daleko veće rezolucije od 24 bit – 18 khz audio s kompresijom od 4:1 pri 576 kbps.   graf-bluetooth Ovaj segment je postao toliko zastupljen i popularan da su se u zadnjih nekoliko godina pokraj daleko zastupljenijih telefona s aptX i aptX HD  algoritmom pojavile tvrtke koje su se profilirale isključivo kao prijenosni audio playeri. Njihova prednost u odnosu na kvalitetne telefone kao izvore glazbe je u kvaliteti digitalno analognog pretvarača i kvaliteti samog pojačala koji su sposobni kontrolirati i najzahtjevnije slušalice. Svakako jedan od vodećih igrača u tom segmentu je Astell & Kern koji je primjenu Bluetooth tehnologije i biranih audio komponenti razvio do najsitnijih detalja. Najbolji primjeri implementacije Bluetootha u prijenosne audio uređaje visoke kvalitete su modeli XB 10 i Kann. Astell & Kern XB 10 je prijenosno pojačalo za slušalice s visokokvalitetnim DA pretvaračem  koje koristi aptX HD tehnologiju i posljednji Bluetooth kodek iz Qualcomma što je inovacija u bežičnom prijenosu audio signala sposobnom za prijenos  24 bit/48 khz audio datoteka koje su vjerne originalnom zapisu. Također je opremljen s Hi Fi DAC-om sposobnim za reprodukciju visoko kvalitetnog zvuka do 24 bit-a/192 khz-a.  Uz XB 10 pojačalo vašim postojećim slušalicama dajete sasvim novu dimenziju.   xb10-bluetooth

Kada je riječ o prijenosnim audio playerima uređaj gotovo bez konkurencije je model Kann, još jedna uspješnica iz Astell & Kerna. Kann  će visokom kvalitetom reprodukcije glazbe ostaviti bez teksta i najzagriženije audiofile. Razlika između uživanja u glazbi putem kabela ili putem Kann – ove Bluetooth aptX HD tehnologije je neprimjetna.

kann-bluetooth

Ovakav trend bio je nezamisliv prije nekoliko godina i njegovom ekspanzijom morale su ga pratiti sve velike audio kompanije. U današnje vrijeme daleko najtraženiji proizvod s primjenom Bluetooth tehnologije su slušalice svih vrsta kao i mali prijenosni zvučnici. Odličan primjer popularnosti Bluetooth tehnologije je kada premium proizvođač zvučnika kao što je Bowers & Wilkins s tradicijom dugom preko 60 godina u proizvodnji audio opreme napravi model slušalica PX koje pomiču granice svojim rješenjima i primijenjenom tehnologijom, a korisniku su vrlo jednostavne za svakodnevnu upotrebu.

px-bluetooth

Mlađu populaciju svakako najviše vesele prijenosni aktivni Bluetooth zvučnici raznih oblika i boja. Njihova primjena je razna, od kućne uporabe do raznih izleta, partyja i ljetovanja. U velikoj ponudi posebno mjesto zauzima audio div JBL koji je predstavivši svoj model Charge 3 ljestvicu postavio vrlo visoko. Njegove odlike su što iz malog kućišta koje je vodootporno dolazi velik i bogat zvuk pun detalja s baterijom koja traje i traje.

jbl-charge-bluetooth

U ovom trenutku teško je predvidjeti što će jednog dana možda zamijeniti Bluetooth. I nakon više godina primjene, ova tehnologija sve je više zastupljena. Najveća prednost je što iza nje danas stoji kompletna audio industrija (iako je to u prošlosti bilo nezamislivo) te u zadnjih nekoliko godina na velika vrata ulazi i u auto industriju. U svakom slučaju očekujemo njen razvoj i širenje u druge segmente potrošačke elektronike.