Bowers&Wilkins Serija 800 Diamond – još bolja verzija najboljih svjetskih zvučnika!

Svi postovi
Bowers&Wilkins Serija 800 Diamond – Još Bolja Verzija Najboljih Svjetskih Zvučnika!
Najbolji asortiman zvučnika na svijetu predstavlja potpuno novi industrijski dizajn kao i niz revolucionarnih tehnologija za postavljanje još viših standarda za potpunu kvalitetu zvuka. Kako je moguće poboljšati najuspješniji kultni asortiman vrhunskih svjetskih zvučnika? To je izazov koji je proteklih šest godina zaokupljao najbolje umove u Southwater Research Establishmentu (SRE) – domu svjetski poznatog inženjerskog tima Bowers&Wilkins. Njihovo rješenje je kombinirati kontinuirano poboljšanje svake komponente u svakom dizajnu s inovativnom vlasničkom tehnologijom koja preoblikuje temeljne osnove konvencionalne pogonske jedinice zvučnika: novi, jedinstveni i revolucionarni Biomimetički ovjes. [caption id="attachment_14142" align="aligncenter" width="400"] 803 D4 White[/caption] Nova Serija 800 Diamond predstavlja sedam modela, počevši od dvosmjernog 805 D4 zvučnika za stalak (postolje). Njemu se pridružuje niz trosmjernih samostojećih modela: 804 D4, 803 D4 i 802 D4. Za vodeći model u asortimanu, Bowers&Wilkins sa zadovoljstvom ponovno predstavlja kultno ime lansiranjem 801 D4 zvučnika koji zamjenjuje postojeći 800 D3 model. Za korištenje u sustavu kućnog kina, HTM81 D4 i HTM82 D4 pružaju par visokoučinkovitih centralnih kanala kako bi upotpunili asortiman. [caption id="attachment_14140" align="aligncenter" width="400"] 801 D4 Gloss Black[/caption] Svaki novi model u asortimanu kombinira stotine poboljšanja detalja kao i nekoliko potpuno novih tehnologija za stvaranje najtransparentnije, najdetaljnije i najzvučnije serije zvučnika koju je Bowers&Wilkins ikad proizveo.  

Sofisticiran dizajn

Profinjene i elegantne proporcije kabineta zvučnika kao i luksuzni detalji čine ovu seriju najprestižnijom 800 Diamond serijom do sada. Prva i najočitija promjena je dodavanje četvrte završne obrade. Novi asortiman sada uključuje i Satin Walnut završnu obradu, pridružujući se već etabliranim Gloss Black, White i Satin Rosenut završnim obradama. Svaki stereo model u seriji sadrži značajno nadograđen dizajn kabineta s potpuno novim krutim gornjim dijelom od lijevanog aluminija (zamjenjujući prethodnu drvenu verziju) kako bi se ponudila još veća čvrstoća i time dodatno poboljšala tišina kabineta. U luksuznom stilu je i profil novog aluminijskog vrha u završnoj obradi „Leather by Connolly“ – u crnoj boji za tamne kabinete (Black i Satin Rosenut) i svijetlo sivoj za svijetle kabinete (White, Satin Walnut). [caption id="attachment_14141" align="aligncenter" width="400"] 802 D4 Satin Walnut[/caption] Svaki model u seriji usvaja revidiranu inačicu kultnog kućišta visokotonca s čvrstim tijelom te s novim, produženim cijevnim sistemom za stvaranje još otvorenijeg zvuka za visoke frekvencije. Ovo iznimno čvrsto kućište bez problema se odupire neželjenim rezonancijama te je izuzetno akustičnog oblika – osobito u kombinaciji s novim sustavom za razdvajanje koji ga izolira od ostatka zvučnika učinkovitije nego ikad prije. Kao i ranije, visokotonac je izrađen od čvrstog aluminija te sada koristi anodiziranu završnu obradu – tamnu ili svijetlu, ovisno o boji kabineta.   U konačnici, asortiman predstavlja tri potpuno nova oblika kabineta zvučnika. Stereo modeli 805 D4 i 804 D4 usvojili su dizajn kabineta s „obrnutim omotačem“ koji je prvi put predstavljen 2015. godine za veće zvučnike iz serije. Ovaj novi oblik smanjuje profil prednje pregrade svakog kabineta, a dramatično povećava ukupnu čvrstoću cijelog sustava. Omogućuje i postavljanje skretnice u namjenske prostore na stražnjoj strani svakog zvučnika, smještene iza čvrstih aluminijskih bodlji. [caption id="attachment_14143" align="aligncenter" width="400"] 804 D4 Gloss Black[/caption] 804 D4 nadograđuje potencijal nove konfiguracije dodavanjem otvora prema dolje s integriranim aluminijskim postoljem – slično kao u obliku koji koriste veći samostojeći zvučnici. Uz 805 D4 i 804 D4, potpuno novi centralni zvučnik HTM82 D4 usvaja oblik kabineta svoje „braće“ – s obrnutim omotačem, za vrhunske akustične i mehaničke performanse. [caption id="attachment_14134" align="aligncenter" width="625"] HTM82 D4 White[/caption]

Nove tehnologije

Continuum Cone, FST& Biomimetički ovjes

Rezultat osmogodišnjeg istraživanja, kompozitni Continuum Cone koji se koristi za srednjetonske i srednje/niske tonove, već je poznat po svojim otvorenim, transparentnim i neutralnim performansama. Kada se koristi kao pogonska jedinica srednjeg raspona u B&W samostojećim zvučnicima, uvijek se kombinira s FST srednjetonskom tehnologijom (Fixed Suspension Transducer) koja pažljivo izbjegava koloracije koje tradicionalno konusno okruženje može unijeti. Bowers&Wilkins kombinira dvostruke prednosti Continuuma i FST-a s potpuno novim napretkom koji transformira drugi ključni element normalnog rada pogonske jedinice: „pauk“ od tkanine. Tijekom desetljeća kontinuiranog razvoja na gotovo svim područjima dizajna zvučnika, pauk od tkanine – ključni element u ovjesu svake konvencionalne pogonske jedinice zvučnika, ostao je uglavnom nepromijenjen – sve do sada. Potpuno novi, kompozitni Biomimetički ovjes zamjenjuje konvencionalnog „pauka“ minimalističkim kompozitnim sustavom ovjesa koji revolucionira performanse srednjetonskog konusa uvelike smanjujući neželjeni tlak zraka (odnosno zvuk) koji obični pauk od tkanine može stvoriti, uklanjajući njegove nepredvidive, nelinearne učinke. Rezultat je transparentnost i realizam bez presedana.

Odvojeni visokotonac & glava zvučnika

Bowers&Wilkins kombinira sve prednosti poboljšanja performansi iz tehnologija Continuum cone, FST i Biomimetičkog ovjesa s pažljivom izolacijom kompletnog sklopa srednjih tonova od ostatka okolnog kabineta. U svim trosmjernim modelima, srednjetonske pogonske jedinice sadrže vrlo čvrsto aluminijsko kućište s TMD prigušivačima (Tuned Mass Dampers) za uklanjanje svih rezonancija. Ove kompletne pogonske jedinice i sustavi motora tada se izoliraju opružnim nosačima za odvajanje čime se dodatno ograničava protok vibracija u sklop. U konačnici, 803 D4, 802 D4 i 801 D4 modeli sadrže masivno, čvrsto i potpuno aluminijsko kućište s turbinskom glavom za svoje srednjetonske pogonske jedinice, pružajući ne samo izvanrednu akustičnu formu već i bolju izolaciju, s obzirom da je sklop glave dodatno odvojen od donjeg kućišta basa. HTM81 D4 i HTM82 D4 uvode nov i sličan koncept, ali unutar svojih kabineta: svaki centralni model sada ima unutarnje aluminijsko kućište koje osigurava čvrsto, dobro izolirano kućište srednjetonske pogonske jedinice i njezin mehanizam za odvajanje. [caption id="attachment_14135" align="aligncenter" width="625"] HTM81 D4 Gloss Black[/caption] Čvrsti visokotonac Kako bi se minimizirao neželjeni prijenos rezonancija u svaki model Diamond Dome visokotonaca, potrebno je izuzetno čvrsto kućište. Nova Serija 800 Diamond predstavlja revidiranu verziju kultnog, čvrstog kućišta visokotonca: nastavlja se strojno izrađivati od čvrstog aluminija, ali sada ima izduženi oblik (gotovo 30 cm dug) s duljim unutarnjim sustavom punjenja cijevi. Novi sklop čvrstog visokotonca sada je odvojen od tijela ili glave zvučnika (ovisno o modelu) na dva mjesta umjesto na samo jednom, što značajno poboljšava prostranost i otvorenost. Istodobno je sklop motora visokotonca ponovno konstruiran kako bi se pogonskoj jedinici omogućilo učinkovitije „disanje“ bez gubitka performansi. Rezultat je značajno smanjenje rezonantne frekvencije iza kupole visokotonca.

Obrnuti kabinet i Matrix

Matrix je jezgra Bowers&Wilkins tehnologija više od 30 godina te se kroz to vrijeme neprestano razvijao. Unutarnja struktura isprepletenih ploča unutar zvučnika pričvršćuje zvučnik u svim smjerovima, a Matrix pomaže da kabineti zvučnika budu čvrsti, inertni i tihi. 805 D4 i 804 D4 sada imaju zvučnički kabinet s obrnutim omotačem (reverse-wrap) koje je prethodno bio rezerviran za veće samostojeće modele Serije 800 Diamond. Svaki model sada ima čvrstu aluminijsku ploču s unutarnje strane kabineta, koja svoju pregradu štiti od neželjenih rezonancija. Oba modela također sadrže nadogradnje Matrix nosača, s debljim pločama izrađenim od čvrste šperploče, umjesto od prethodno korištenog MDF materijala. [caption id="attachment_14147" align="aligncenter" width="625"] 805 D4 Satin Rosenut[/caption]   Svaki stereo model u asortimanu također sadrži novi vrh od lijevanog aluminija koji zamjenjuje prethodni drveni dizajn, drastično povećavajući čvrstoću kućišta zvučnika. Kao i ranije, pogonske jedinice smještene su u čvrste aluminijske podloške montirane na pregradu zvučnika, dok su jedinice skretnice postavljene na jednako čvrste aluminijske bodlje koje se protežu sa stražnje strane kabineta. Konačno, 801 D4 uvodi čeličnu ploču u svoj osnovni prostor oko otvora – opet zbog dodavanja čvrstoće kućištu i dodatnog stišavanja.

Aluminijsko postolje

804 D4 sada se pridružuje ostalim samostojećim zvučnicima iz Serije 800 Diamond nudeći Flowport bas priključak koji izlazi na novo i čvršće aluminijsko postolje zajedno s čeličnim limom za prigušivanje dizajniranim da ponudi čvrsti temelj za kontrolu neželjenih rezonancija. 804 D4 također ima nadograđene šiljke i podnožje: ogromni šiljci M12 koji su stabilniji i čvršći od prethodnog M6 dizajna. 803 D4, 802 D4 i 801 D4 koriste istu Flowport tehnologiju, čvrsto postolje od aluminija i čelično prigušivanje, ali zadržavaju konfiguraciju kotača i šiljaka predstavljenu 2015. godine, čineći svaki model izuzetno lakšim za snalaženje odnosno kretanje do savršenog mjesta za slušanje od dizajna bilo kojeg konkurentskog modela. Aerofoil konus Rezultat naprednog računalnog modeliranja, Aerofoil konus je kompozitni bas konus različite debljine dizajniran za pružanje maksimalne krutosti tamo gdje je najpotrebnija uz očuvanje niske mase – zahvaljujući prevlaci od ugljičnih vlakana i laganoj jezgri od sintaksičke pjene. Uz revidirane i optimizirane sustave motora, svaki samostojeći zvučnik u Seriji 800 Diamond sada kombinira svoje Aerofoil konuse s novom pjenom protiv rezonanci (Anti-Resonance Plug) koja nježno učvršćuje glasovnu zavojnicu i smanjuje izobličenja dok se konus kreće kroz svoj radni raspon, osiguravajući čak i čistiji bas. Sva ova poboljšanja i napretci zajedno pružaju neviđene performanse. Globalno dostupna od 1. rujna, nova Serija 800 Diamond najbolja je serija zvučnika koje je Bowers&Wilkins ikad stvorio. bowerswilkins.com
Newsletter
Pretplatite se na naš newsletter i prvi saznajte za nove kolekcije, popuste i akcije!