Denon DL 103 – najdugovječniji Denon proizvod koji se još uvijek izrađuje!

Svi postovi
Denon Dl 103 – Najdugovječniji Denon Proizvod Koji Se Još Uvijek Izrađuje!

Legendarna phono MC zvučnica branda Denon, DL-103 prvi se puta pojavila na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine, a proizvodi se sve do danas i to bez promjena u performansama i specifikacijama.

Zvučnica je izvorno razvijena 1964. slijedeći visoke standarde Japan Broadcasting Corporation NHK za komercijalnu upotrebu nakon čega su je usvojili gotovo svi profesionalni studiji za snimanje u Japanu. Postala je dostupna za korisnike 1970. godine. Sve od njenog predstavljanja, prije više od 50 godina, nije se pojavio drugi akustični proizvod koji je proizveden s istim brojem dijelova i specifikacijama u tako dugom vremenskom periodu.

Zvučnica je od svog izlaska proizvedena u više od 700.000 primjeraka.

[caption id="attachment_14185" align="alignnone" width="450"] denon 103 zvucnica Slika prikazuje No. 1 model DL-103 zvučnice, koji se čuva u Denonovom muzeju[/caption]

Povijest DL-103 zvučnice

Izrađena je kao standardna zvučnica za FM stereo emitiranje. 1960-ih godina prošlog stoljeća radio emisije nisu puštale digitalno arhivirane audiozapise kao danas. Stavili su iglu na ploču i puštali je na licu mjesta. FM stereo emitiranje započelo je u drugoj polovici 60-ih godina. Za uspostavu standardizirane kvalitete reprodukcije bilo je potrebno razviti zvučnicu koja će postati standard za stereo emitiranje.

DL-103 zvučnicu zajednički su razvili Denon i NHK studio za emitiranje. Tijekom njenog razvoja detaljno su definirane performanse potrebne za standardnu zvučnicu za FM stereo emitiranje uključujući numeričke vrijednosti. Bilo je pravi izazov zadovoljiti ih.

[caption id="attachment_14188" align="alignnone" width="439"] DL-103 u vrijeme probne proizvodnje. Izrađena je od prozirne smole kako bi se vidjela njena unutrašnjost.[/caption]

Ti izazovi su uključivali: širok raspon reprodukcije i ravne frekvencije izlaznog napona, dobro razdvajanje lijeve i desne strane, razlika u osjetljivosti između lijeve i desne strane mora biti mala, mehanička impedancija vidljiva s vrha igle mora biti mala, stereo ploče i mono ploče mogu se reproducirati na jednoj zajedničkoj zvučnici.

Zvučnica je dovršena 1964. godine i isporučena NHK kao komercijalni proizvod. Kada je FM stereo emitiranje postalo popularno i kad su mnogi počeli slušati FM radio, informacija da NHK koristi DL-103 zvučnicu počela se širiti među audiofilima. Bio je to period kada su se počele sve više pojavljivati komercijalne FM stanice i ova je zvučnica privlačila sve više pozornosti.

 1970. godine puštena je u javnost. Glavni razlog za prodaju potrošačima – što nije bilo tipično u to vrijeme u Japanu – bila je velika potražnja audiofila.

Razlog zašto se već 50 godina proizvodi nepromijenjena

Industrijski proizvodi obično se poboljšavaju malo po malo tijekom proizvodnje, a istovremeno se mijenja naziv modela s ciljem smanjenja troškova. Međutim, DL-103 je u proizvodnji više od 50 godina bez promjena u performansama i specifikacijama. Zašto se ova zvučnica proizvodi tako dugo s istim brojem dijelova i istim specifikacijama? Razlog je još uvijek povijest njenog stvaranja.

 Budući da je DL-103 prvotno razvijena za potrebe NHK studijskog emitiranja, jednostavan je odgovor da se standard ne može promijeniti. Postaje za emitiranje ne dopuštaju usputne promjene performansi ili specifikacija jer ako dođe do promjene zvučnice, to može promijeniti zvuk. DL-103 se još uvijek koristi u radiotelevizijskim postajama za reprodukciju ploča, a sadrži iste specifikacije kao 1964. godine te istu kvalitetu zvuka kao iz tog vremena.

Ako se uspoređuje najranija verzija zvučnice iz 1964. godine, zatim ona predstavljena javnosti 1970. godine i verzija koja je u proizvodnji danas, izgled je ipak nešto drugačiji. Kalup za plastične dijelove mijenjao se s vremena na vrijeme zbog tehničke potrebe proizvodnje. Dijelovi koji su zapravo povezani sa zvukom, osnovni dijelovi vibracijskog sustava (posebno aspekt performansi i način na koji je stvoren) nisu se nimalo promijenili. Denon DL-103 zvučnica je sve do današnjeg dana rukotvorina koju izrađuju u poznatoj tvornici Denon Shirakawa Audio Works u Japanu, sjeverno od Tokija.

Obljetnički model DL-110 povodom 110.-godišnjice

Denon obilježava 110 godina postojanja i tom prigodom je dizajnirana limitirana serija uređaja Anniversary koja sadrži premium zvučnicu DL-A110 – MC phono model s ekskluzivnom glavom zvučnice. Sadrži DL-103 zvučnicu sa savršenom reprodukcijom originalne Denon glave zvučnice dizajnirane za NHK u silver-grafitnoj boji serije Anniversary. Lagana glava zvučnice DL-A110 (teži samo 6 grama) osigurava čvrsto držanje zvučnice i savršeno poravnanje sprečavajući neželjene vibracije što rezultira detaljnom i čistom reprodukcijom zvuka s produženim performansama niske frekvencije.

denon.com
Newsletter
Pretplatite se na naš newsletter i prvi saznajte za nove kolekcije, popuste i akcije!