Goldring: Stoljeće Inovacija u HiFi Industriji

Goldring: Stoljeće Inovacija U Hifi Industriji

Kvaliteta, inovacija, baština

U Goldringu su ponosni što se mogu pohvaliti s preko 100 godina bogatog naslijeđa i stručnosti. Robna marka Goldring već je dugo sinonim za sve što je sjajno u britanskom HiFi-ju i ime je usko povezano s kvalitetom, inovativnošću i pouzdanošću kroz dugu povijest gramofonske ploče.

Osnovano 1906. godine

Zaštitni znak kvalitete

Tijekom 1920-ih nastavio se razvoj proizvoda i 1926. godine lansirana je sada već kultna zvučna kutija Juwel Electro koja je uključivala dijafragmu od tinjca i nosila zaštitni znak Gold Ring za označavanje vrhunske kvalitete. Ovi su komadi dizajnirani posebno kako bi izvukli maksimum iz najnovijih električno snimljenih gramofonskih ploča, otuda i naziv Electro.

Rani električni pickupovi

Drugi svjetski rat

Tijekom 2. svjetskog rata koristili su dio tvornice u Woodfordu da pomognu ratne napore, ali su ipak nastavili istraživanje i razvoj započet prije izbijanja neprijateljstava. Scharf Bros usavršio je model 100 zvučnicu s magnetskim pickupom i svestranu Headmaster ručku u novoj tvornici u Dalstonu, istočni London – nakon što je originalnu tvornicu uništila leteća bomba V-1. 

Povećanje proizvodnje

Godine 1953. tvrtka je službeno preimenovana u “Goldring Manufacturing (GB) Ltd” i ubrzo je preseljena u Leytonstone u istočnom Londonu gdje je gotovo 100 zaposlenika radilo u svakoj fazi proizvodnje. Braća Scharf pogurala su naprijed razvijajući revolucionarne i vrlo uspješne magnetske pickupove kao što je No. 500. Imala je dvostruku safirnu iglu od 33/45 okretaja u minuti i bila je manja i lakša od starijih dizajna, a opisana je kao prva ikada HiFi zvučnica s niskom dinamičkom masom. Goldring 500 naširoko je koristio BBC i bio je hvaljen u cijelom svijetu, što je Goldringu dalo mjesto na vrhu svjetski poznatih proizvođača HiFi uređaja. 

Uspjeh u Stereu

Do ranih 1960-ih stereo LP-ovi su stjecali popularnost pa su modificirali najnoviji model 600 za stereo rad, nazvavši ga model 700. Međutim, novi model je bio previše glomazan, a masa vrha prevelika za pravilno praćenje stereo zapisa. Stoga je započeo rad na potpuno novom dizajnu i 1967. godine lansirana je G800 zvučnica. Postigla je trenutni uspjeh, novi dizajn je omogućio da se pomična masa zvučnice održi niskom dopuštajući težinu sviranja manju od 2 g. To je pomoglo da postane kompatibilna s laganim ručicama za podizanje koje se postavljaju na gramofone koji se brzo razvijaju i proizvode širom svijeta u ovo vrijeme procvata HiFi industrije.

Goldring Lenco

Predstavljanje pokretne magnetne zvučnice

Goldring je uživao veliki uspjeh kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih i bio je uvršten na burzu, preselivši se u veće prostorije u Bury St Edmunds 1974. gdje su zaposlili gotovo 300 ljudi. Ovdje je dizajnirana i proizvedena serija 900. Napredak u magnetskim materijalima omogućio je postavljanje sićušnih, moćnih magneta izravno na gornji kraj konzole kako bi se formirali neki od prvih pokretnih magnetskih zvučnica. Tvrtka je postala Goldring Products Ltd. u kasnim sedamdesetima i proslijeđena Gerryju Sharpu, unuku osnivača Heinricha Scharfa. 

Prva pokretna zavojnica

Kontinuirane inovacije

Otkako je 1980-ih predstavljena CD tehnologija, mnogi su se potrošači počeli udaljavati od ploča i gramofona. Do tog vremena Goldring se znatno smanjio i povjerio veliki dio svog rada na proizvodnji komponenti vanjskim tvrtkama, što im je omogućilo da se usredotoče na tehnički razvoj i ostanu na čelu dizajna spremnika. Elite MC zvučnica visokih performansi razvijena je za pronicljivije specijalizirano tržište, a MM zvučnice serije 1000 dodatno su poboljšane.

Kraj stoljeća

Tvrtka je poduzela drugi pothvat u dizajn gramofona ranih 2000-tih, lansirajući gramofon GR1 2003. nakon čega je uslijedio nagrađivani GR2 2005. Razvoj zvučnica nastavljen je uvođenjem serije 2000 koja je implementirala dizajn pokretnog željeza s malom pokretnom masom i niz naprednih profila igle. Goldring se preselio u Bishops Stortford i 2009. lansirana je vodeća Legacy MC zvučnica koja kombinira inovativni dizajn iz 'zadnjeg kataloga' s modernim materijalima i proizvodnim tehnikama za postizanje vodećih rezultata  u klasi. 

Nova generacija

Goldring zvučnice i gramofonski pribor potražite na našem webu.

Newsletter
Pretplatite se na naš newsletter i prvi saznajte za nove kolekcije, popuste i akcije!